Bu yıl 32. sini gerçekleştirilecek olan Ahilik Haftası Esnaf Bayramı nedeniyle açıklama yapan ESESOB Başkanı Ekrem Birsen, 16 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan etkinliklere halkın katılmasını ve esnafı desteklemesini istedi.

Ahilik Haftası’nın Esnaf ve Sanatkarlarının bayramı olarak kutlandığını belirten Birsen, “Ahilik iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi bütün güzel meziyetleri birleştiren ve özünde bizi biz yapan değerlerdir. Şed Kuşatma kavramı ise, bir usta yanında ustalık ve kalfalık aşamalarını başarıyla tamamlamış, kendi adına çalışmak ve müstakil dükkan açmak üzere ustalık yetki belgesi, beratı verilirken icra edilen törendir” dedi.

Şed’din kuşatılmasının ikrar, aman, kefalet alınarak yeni ustaya teslim edilmesi; vicdani, maddi ve manevi sorumluluğunun hatırlatılması, yeni ustanın hafızasına nakşedilmesi olduğunu kaydeden ESESOB Başkanı Ekrem Birsen şunları söyledi:

“Bu önemli değerlerimizi korumak hatırlamak ve günümüzdekilere hatırlatmak bizlerin görevi olup, bu amaçla seçilen Ahilerimize sembolik olarak şed kuşatmakta ve bu geleneği günümüze yansıtmaya çalışmaktayız.

16 Eylül 2019 Pazartesi Valilik Meydanındaki açılış töreniyle kutlamaya başlayacağız. Saat 10.00’da başlayacak açılış töreninde konuşmalar, Ahilik şiirleri, Mehteran gösterisi, Valimiz Çakacak’ın ziyareti, Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ile esnaf sanatkarlarımıza ait stantların açılışını gerçekleştireceğiz.

Gün boyu açık olacak stantlarda halkımıza çibörek, met helvası, şekerleme gibi çeşitli ikramlarımız olacaktır.

Salı günü Şeyh Şehabettin Türbesi ziyaretinin ardından saat 11.00’de Atatürk Meslek Lisesi’nde öğrencilere yönelik Ahilik Kültürü konulu panel ile devam edecektir. Çarşamba günü akşam üstü Türk Dünyası Bilim Kültür Merkezi’ne yılın ahisine ve mesleğinde örnek esnaf sanatkarlar ile tacirler ve sanayicilerimize plaket töreni yapılacak.

Ahilik Haftası’nın Perşembe günü saat 17.00’de Yediler Pakında başlayıp Valilik meydanında sona erecek olan geleneksel Esnaf yürüyüşü ile başlayacaktır. Yürüyüşün ardından Ahilik pilavı dağıtılması ve Süheyl-Behzat Uygur Şohw ve Mithat Körler konseri ile devam edecek.”

                                                                                                                        

Editör: TE Bilişim