Sağlık Emekçiler Sendikası (SES) Şube Başkanı Birtürk Özkavak, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında açıklama yaptı.

Aile hekimliği ile ilgili değişiklikleri kapsayan yönetmeliği değerlendiren Özkavak, “Bu yönetmelik değişikliği ile büyük yaldızlarla sunulan ‘Aile Hekimliği’ sisteminin dikiş tutmayacağı bir kez daha ilan edilmiş oldu” dedi.

Yönetmelik değişiklikleri hakkında bilgi veren Özkavak, şunları söyledi: “Birçok aile hekimliği biriminin doldurulamadığının itirafı ile boş kalan aile hekimliği birimlerine mecburi hizmetle atamalar yapılabilecek. Binası, donanımı, hemşiresi hatta kayıtlı nüfusu olmayan birimlerin hızla açılmasıyla bu birimler genellikle tercih edilmemiş boş kalmıştı. Böylelikle bir kez daha hizmetlerin derme çatma binalarda değil, belli standartlara sahip kamu binalarında sunulmasının önemi ortaya çıkmıştı. Buna rağmen son yönetmelik değişikliğiyle  ‘Sağlık Müdürlüklerinin kiralayacağı binalarla’ sorunu çözmekten uzak durulacak. Daha sonra yayınlanacağı söylenen ücret yönetmeliği ile Birinci basamak sağlık hizmeti yürütücülerinin ücret adaletsizliğinin çözülmeyeceği, var olan uçurumun maskelenmesine çalışılacağı iş ve gelir güvencesinin daha da zedeleneceği görülüyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerini kamusal alandan çıkaran, iş ve gelir güvencesinden uzaklaştırıp esnek ve performans çalışma sistemini dayatan, ekip hizmetini bozan, mesleki bağımsızlığı ve kimlikleri zedeleyen, çalışanları rekabet içinde, ceza puanlarıyla baskılayan kontrol eden bir anlayışla yönetmekten vazgeçilmelidir.”

Editör: TE Bilişim