Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri, Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası Arama-Kurtarma Tavsiye Kurulu (INSARAG) sınavından başarı ile ayrıldı.

AKUT ekipleri, BM tarafından kurulan INSARAG’a 2011 yılında kabul edildi. BM’nin, INSARAG üyesi ekiplerin operasyonel gücünü kaybetmemesi adına yaptığı sınava hazırlanan AKUT ekipleri, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Kampüsü’nde yaptığı tatbikatların ardından Bulgaristan’ın Montano kentindeki sınava katıldı. Sınavda ’INSARAG Farkındalık’, ’Kişisel Koruyucu Ekipmanlar’, ’Yapısal-İleri Enkaz’, ’Tıbbi Operasyonlar’, ’Tehlikeli Maddelerde Müdahale’, ’Ağır Kaldırma’, ’Kapalı Kısıtlı Alanda Çalışma’ ile ’İp Teknikleri ve Teknik Kurtarma’ eğitimleri gibi birçok konunun işlendiği gerçeğini aratmayan 4 günlük sınav sürecini başarı ile tamamladı.

Konuyla ilgili AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl, AKUT’un BM’nin yaralarını saran arama kurtarma ekiplerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Kızıl, "AKUT Eskişehir, Türkiye’deki iki ekipten bir tanesi. AKUT INSARAG akredite ekibi olduğumuz için 5 yılda bir sınava girmemiz gerekiyor. Akreditasyonumuzu yenilememiz gerekiyor. 19 Mart tarihinde Bulgaristan’da başlayan sınavı başarı ile tamamladık. AKUT INSARAG hazırlık tatbikatlarımızdan her ay bir tane yaptık. Kocaeli’nde yapılan tatbikatlara ve INSARAG sınavına Eskişehir ekibinden 7 gönüllümüz katıldı. AKUT Eskişehir ekibi elde ettiği bilgi ve tecrübeleri diğer gönüllü arkadaşlarımıza aktarmak için şehrimizde enkaz tatbikatlarına devam edeceğiz. Medium sınıf kurtarmacı olarak sınavı başarı ile tamamladık. Bu sınav içerisinde hem yönetsel becerilerimiz hem de enkaza müdahale üzerine bir uygulama gerçekleşti. Türkiye’yi Birleşmiş Milletler içerisinde temsil eden bir üst olarak gururla ülkemize geri dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim