Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında açık ders malzemesi olarak kullanılabilecek çevrim içi ortam “Ana-Dil: Türkçe” öğrenme ortamını hizmete sunuyor. Her yıl Türkiye’ye öğrenim görmek amacıyla gelen yaklaşık 90 bin yabancı uyruklu öğrencinin, Türkiye’de bulunan ve eğitim için bütçe ayıramayacak durumda olan yaklaşık 3,1 milyon mültecinin, Türk devletlerinde yaşayan veya Türkiye’den dünyanın dört bir yanına göç etmiş Türkler ile Türk dilini ve kültürünü öğrenmek isteyen tüm dünya vatandaşlarının hizmetine sunulan Ana-Dil: Türkçe projesi ile Türkçe öğreniminde yeni bir sayfa açılıyor.

Hem öğrenciler hem de öğreticilere zengin bir çevrim içi platform sunuluyor

Günümüzün öğretim teknolojilerini kullanarak, yer ve zamandan bağımsız, katılımcılara kendi öğrenme hızlarında ve eğlenerek uzaktan Türkçe öğrenme fırsatı sunan Ana-Dil: Türkçe öğrenme ortamı, ayrıca yabancılara Türkçe öğreten öğreticiler için de farklı öğrenme malzemeleri ile zenginleştirilmiş bir ortam sunarak, öğretim sürecinde kullanılabilecek ders araç-gereçleri de sağlamayı amaçlıyor.

A1 ve A2 düzeyine yönelik öğrenme materyalleri ile donatılan Ana-Dil: Türkçe öğrenme ortamı, katılımcılara A1 düzeyinde günlük yaşamda kullanılabilecek selamlaşma, tanışma, hatır sorma, meslekleri ve sayıları tanıma, yemek yeme, alışveriş yapma, hava durumu ve mevsimleri fark etme, tedavi olma ve kutlama gibi etkinliklerde kullanılabilecek dil becerileri kazandırmayı hedefliyor. A2 düzeyinde ise aile ve akraba adlarını fark etme, spor ile ilgili kavramları tanıma, boş zaman ve hobilerini tanımlama, iş yaşamı ile ilgili görüşmeleri gerçekleştirme, sosyal çevre ve arkadaş iletişimi kurma, mevsimlere göre ayları tanıma gibi dil becerileri kazandırılıyor. Eğlenerek Türkçe öğrenimine hizmet etmek amacıyla e-dersler, video dersler, ses dosyaları ve metinler, oyun gibi öğrenme araçları geliştirilen Ana-Dil: Türkçe öğrenme ortamı, katılımcının kendi kontrolünde ve öğrenme hızında çalışabilmesine olanak sağlıyor ve tüm bu içeriklerin kullanımı için üst düzey bir bilgisayar becerisine gerek duyulmuyor.

Farklı öğrenme araçlarıyla öğrenme süreci eğlenceli hale getiriliyor

Ana-Dil: Türkçe öğrenme ortamında bulunan e-derslerde, ünite kapsamında kazandırılmak istenen tüm kazanım, beceri ve sözcüklere ilişkin bilgiler öncelikle animasyon video aracılığıyla aktarılırken, ardından etkileşimli konu anlatımları ve katılımcıların kendi öğrenmelerini kontrol edebileceği alıştırmalara yer veriliyor. Video derslerde, e-derslerde yer verilen dil bilgisi konularının daha iyi anlaşılabilmesi için konu anlatımları yapılırken, ses dosyaları ve metinlerde ise katılımcıların okuma-anlama ve dinleme-anlama becerilerini destekleyecek kısa içeriklerle hazırlanan seslendirilmiş diyaloglar sunuluyor. Katılımcıların eğlenirken öğrenecekleri, öğrendiklerini pekiştirecekleri, yeni sözcük ve kalıpları öğrenebilecekleri iki farklı oyun uygulamasının da çok yakında sistemdeki yerini alması bekleniyor.

Türkçeyi eğlenerek öğretmeyi amaçlayan, herkes tarafından kullanılabilecek sade ve basit bir arayüzle tasarlanan Ana-Dil: Türkçe öğrenme ortamına, turkce.anadolu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

Editör: TE Bilişim