Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 gecesi Türk milletine, devletine ve demokrasisine karşı haince gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünün yıl dönümü dolayısıyla, Anadolu Üniversitesi Salon 2016’da “15 Temmuz Şehitlerini Anma Etkinliği” düzenlendi.

Anma etkinliğine, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, Tepebaşı Belediyesi Başkan Vekili Erdoğan Aydoğmuş, Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek’in yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Aydın Aybar, Prof. Dr. Yücel Güney, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Anadolu Üniversitesi Camii İmamı Salih Koçyiğit’in 15 Temmuz Şehitleri anısına okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

“Darbe girişimini bir kere daha nefretle kınıyorum”

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, 15 Temmuz 2016 gecesi Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimine ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Fetullahçı Terör Örgütü’nün, 15 Temmuz 2016 gecesi milletimize, devletimize, demokrasimize, seçilmiş hükümetimize ve toplumsal barışa karşı haince gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünün birinci yıl dönümünde, huzurunuzda bir kere daha bu girişimi nefretle kınıyor, sorumluların hak ettikleri cezaları almalarını temenni ediyorum. Türkiye’nin seçilmiş, meşru hükümetini devirmeye kalkışmayı, Cumhurbaşkanımızın canına kastetmeyi ve yüzlerce vatandaşımızı öldürmeyi göze almış hain terör örgütünün girişimi, yüce milletimizin o gece ortaya koyduğu sağlam irade ve sergilediği benzersiz cesaret sayesinde durdurulmuştur. Bu hain saldırıya karşı başta Cumhurbaşkanımız, Gazi Meclisimiz, hükümetimiz, emniyet güçlerimiz, ordumuzun devletine bağlı unsurları ve kahraman milletimiz, emsali tarihte az görünür bir dirayetle karşı koymuş; teröristlerin gasp ettikleri silahların karşısında ellerinde bayraklarla direnen halkımız, eşsiz bir kahramanlık destanına imza atmıştır. Bu şanlı direniş, milletimizin hiçbir saldırı karşısında pes etmeyeceğini ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.”

“Anadolu Üniversitesi bugün de darbenin karşısında olmayı sürdürüyor”

15 Temmuz’da, Türk milletinin teröre karşı sarsılmaz bir biçimde koyduğu bu kahramanlığın, aynı zamanda terör örgütünün destekçileri olan emperyalist güçlere de Türkiye’nin büyüklüğünü gösteren güzel bir cevap olduğuna da dikkat çeken Rektör Gündoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fetöcü hain darbe girişimine karşı milli mücadele ruhuyla direnen milletimiz, yazdığı demokrasi destanıyla tarihinde olduğu gibi bugün de esareti kabul etmeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır. Her zaman millet iradesine bağlı ve demokratik değerlere saygılı olmuş, büyük medeniyet mirasımızdan aldığı güçle ülkemizin yarınlarını inşa edecek nesilleri yetiştirme gayreti içerisinde olan Anadolu Üniversitesi olarak, ilk andan itibaren bu hain girişimi kınadık. Ayrıca milli iradenin ortaya koyduğu meşru hükümetimizin ve milletimizin sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade ettik. Bu hain darbe girişimi karşısında tepkisini ilk andan itibaren ortaya koyan Anadolu Üniversitesi; çalışanları, öğrencileri ve mezunları ile milletine ve onun iradesine sahip çıkmıştır. Bu olaylar sırasında İstanbul ve Ankara’da şehit verdiğimiz Halil Kantarcı, Yusuf Naci Ağaroğlu, Ozan Özen, Ömer Cankatar, Münir Murat Ertekin ve Akif Altay adlı öğrencilerimizi de rahmetle anıyor; vatanı, milleti ve demokrasisi için gözünü kırpmadan ölüme giden şehit ve gazi mensuplarımızla da her zaman gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum.”

“Anadolu Üniversitesi kahraman milletimize hizmet etmekten geri durmayacak”

“Hepimizin lanetlediği bu saldırıda şehit ve gazi olan kardeşlerimiz olmasaydı, hainler emellerine ulaşacak, ülkemiz yanı başımızdaki Suriye’nin bulunduğu duruma düşecekti.” diyerek 15 Temmuz 2016’nın Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğuna değinen Prof. Dr. Gündoğan, “Yüce Allah’a şükürler olsun ki ülkemiz o karanlık geceden daha kararlı ve güçlü uyanmış, parlak geleceğine duyduğu güveni tazelemiştir. Dikkatle takip ettiğimiz süreçte uluslararası kamuoyunun ülkemize karşı takındığı ikiyüzlü ve taraflı tutum, güçlü bir Türkiye’nin ne kadar değerli olduğunu hepimize bir kez daha göstermiştir. Benzerinin bir daha yaşanmamasını dilediğimiz bu menfur girişim sırasında kahramanca mücadele ederken hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi bir kez daha huzurlarınızda saygıyla anıyor, onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Demokrasimize sahip çıkarken yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Ayrıca bütün zor zamanlarımızda olduğu gibi bir kere daha ülkemizin birliği ve bütünlüğü adına büyük bir kahramanlık örneği sergileyen milletimize, sağlam duruşuyla ülkemizin karanlık bir döneme girmesine mani olan Cumhurbaşkanımıza, Gazi Meclisimize ve ihanet gecesinde demokrasiden yana tavır alan medya kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Anadolu Üniversitesi olarak, o gece gözünü kırpmadan tankların üzerine yürüyen kahraman milletimize hizmet etmekten geri durmayacağımızı, milli değerlerimize bağlı nesiller yetiştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.”  şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın konuşmasının ardından, “Dakika Dakika Darbe Girişimi” adlı belgesel film gösterimi gerçekleştirildi. Program, Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek’in 15 Temmuz Şehitleri anısına okuduğu dua ile son buldu. “15 Temmuz Şehitlerini Anma Etkinliği” kapsamında ayrıca Öğrenci Merkezi Fuaye Alanı’nda, 15 Temmuz 2016 gecesinde yaşananlarının konu alındığı fotoğraf sergisi de yer aldı.

Editör: TE Bilişim