Erişilebilir Tasarım Çalıştayı Anadolu’da Yaşam Bulan “Frig Vadisi esintileri ile” gerçekleşti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü öncülüğünde hazırlanan TÜBİTAK 4005 projesi kapsamındaki “Erişilebilir Tasarım Çalıştayı” 3-7 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi. Mimar, iç mimar, endüstriyel tasarım, moda ve tekstil tasarımı, peyzaj mimarlığı gibi farklı tasarım disiplinlerinden 30’a yakın genç akademisyenin katıldığı çalıştayda, erişilebilirlik kavramı “Frig Deneyim Tasarımı” üzerinden tartışıldı. Tasarımcılara önce Frig medeniyetinin tarihsel serüveni aktarıldı, arkasından senaryo tabanlı tasarım metodolojisi ile tasarımcıların, sözel betimleme yöntemini kullanarak tasarım yapmaları istendi. Oluşturulan Frig Deneyim Tasarımları, 7 Ekim Pazar günü proje ortağı olan Anadolu Üniversitesi’nin Öğrenci Merkezi konferans salonunda, görme engelli davetlilere “Tasarım Senaryoları”okunarak hazırlanan görsel sunumlarda izleyicilere sunuldu. Proje yürütücüsü ESOGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşen Çelen Öztürk, görsel imge tasarlama teknolojisinin ürünü haline gelen tasarım dünyasının, nesnenin ruhundan daha çok, form ve Teknolojiyi önemser olmasının probleminden yola çıktıklarını belirtti.

Küreselleşme ile tasarım dünyasında görsel imgelerin kolay edinilebilmesi aynılaşmayı arttırırken, yaratıcılığın, hayal gücünün ve tasarımın ruhunun kaybolmasına yol açtığını vurguladı. Tasarımların sadece iki ve üç boyutlu teknik çizimlerle görsel yolla kodlanmasının, erişilebilirliği kısıtlamak olduğunu dile getirdi. Bu projede özellikle görmeyenlerin tasarımları anlayabilmesi için “Sözel Betimleme” yöntemleri tartışıldı. 7 Ekim’de yapılan final tasarım sunumları ile görme engelli katılımcıların yorumları ve yaşadıkları problemler üzerinden, “Günlük Hayatta Tasarımların Erişilebilirliğinin” geliştirilmesi gerekliliği vurgulandı.

3 Ekim’de başlayan tanışma programının ardından Frig Vadisi düzenlenen etkinlikte  alanında uzman kişiler Frig Vadisi  - Yazılıkaya kültür, tarih turu  ve doğa yürüyüşü doç. Dr. Hakan  Sivas  rehberliğinde,  alanında uzman Üniversitedeki sosyal yapısı ve kent konusunda  bilgi sahibi olan Dr. Çiğdem Alas, Frig müzesi ve ritmi  uzman olan Prof A. Bülent Alaner,  Senaryo yazma eğitimi  Öğr. Gör.Dr  Başak Adar ve  Storyboard  ile senaryo  tabanlı  betimleme resimleştirilmesi  Öğr gör. Kamil Mingu senaryo tabanlı tasarım betimleme eğitimi gerçekleştiririldi.

Editör: TE Bilişim