Ücretsiz Eskişehir’in Aile Etkinliği, Bluuh Baby ve Hipp sponsorluğunda, 5 Ocak Pazar günü Anemon Otel’de gerçekleştirildi

Etkinlikte; Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, Uzman Gelişim Psikoloğu Gizem Çeviker, Gıda Mühendisi Prof. Dr. Sertaç Özer ve Memorial Ankara Hastanesi Emzirme Danışmanı Zerrin Bilen Sadi katılımcıları bilgilendirdi.

İLK 6 AY HIZLI GELİŞİM

Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, İlk 6 ay bebek gelişimi hakkında bilgi verdi. İlk 6 aylık dönemde bebeklerin fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal yönden oldukça hızlı bir gelişim gösterdiklerini aktaran Aykanat, “Bebekler 5’inci ayda doğum ağırlıklarının ortalama 2 katına, 1 yaşındayken 3 katına ulaşırlar” dedi. Aykanat, “Bebek hareket yeteneğini kazandıkça denemelere girişir, nesneleri alır, ağzına götürür, yere vurur ve bu sayede çevresini araştırır, zihinsel gelişim için gerekli hammaddeleri toplar. Bu nedenle oyuncaklarıyla rahatça oynamasına izin verilmelidir” diye konuştu.

ANNE SÜTÜ MUCİZESİ

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003’ e göre ilk 6 ayda sadece anne sütü alan bebeklerin oranının yaklaşık yüzde 21 olduğunu ifade eden Aykanat, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini özellikle bebeğin doğar doğmaz ilk alacağı “ağız sütü” denen sütün ise, çocuğun ilk aşısı olduğunu bir mucize olduğunu söyledi. Anne sütünün yararları hakkında da bilgi veren Dr. Aykanat, şunları kaydetti: “Anne sütü her zaman sterildir, ısı derecesi idealdir. Besin ögesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur. Koruyucu etmenleri içerir. Sindirime yardımcı aktif enzimler içerir (yağ sindirimi için lipaz). Enfeksiyonu önleyen ögeler içerir Hormonlar ve büyümeyi sağlayan ögeleri içerir. Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu ve mide-barsak enfeksiyonları daha az görülür. Anne sütü verilmesi orta kulak iltihabı riskini azaltır. Anne sütü çene ve diş gelişimini sağlar. Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (tip I diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi). Alerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur. Ucuzdur, hazırlama sorunu gerektirmez. Anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır. Annenin sağlığını korur. Emziren annelerde göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve kansızlık (anemi) oluşumu azalır. Anne sütü uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından korur.

ÖNCE KENDİNİZE YÖNELİN

Çocuk gelişimi ve ebeveyn tutumları hakkında bilgi veren Uzman Gelişim Psikoloğu Gizem Çeviker, anne babaların çocuklarına bakarken, onların sorunlarını tanımlarken, önce kendilerine yönelmeleri gerektiğini ifade etti. Çeviker bunu şöyle açıkladı: “Kişinin kendisi en bilgedir, kendinize yöneldiğinizde ve doğru soruları sorduğunuzda en iyi anne ve babalığı keşfedeceksiniz.”

BEBEĞİNİZ İHTİYAÇLARINI SİZDEN DAHA İYİ BİLİYOR

Bir bebeğin doğduğu anda yetişkinlerden çok daha fazla beyin hücresine sahip olduğunu aktaran Çeviker, “Bu şu anlama gelebilir; bebekler bizden daha bilge olabilir, siz bebeğinizin ihtiyaçlarını ondan daha iyi bilemeyebilirsiniz, dolayısıyla bebeği dinlemek onun isteklerini anlamada önem taşıyor” diye konuştu. 7/24 çocuğuna odaklanan, öfkelenmeyen ebeveynlerin gündemde olduğuna dikkat çeken Gizem Çeviker, “Sinirlenmeniz, üzülmeniz, kaygılanmanız doğal çünkü insansınız, mutlu bir bebek için önce sizin mutlu olmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

“İNADINA YAPIYOR”

Çocuklarda sıkça dile getirilen “inadına yapıyor dikkat çekmek için yapıyor” gibi şikâyetleri de değerlendiren Çeviker, “Çocukların konseptinde bu unsurlar yok, yani çocuklar dikkat çekmek ya da inatlaşmak için bir şey yapmazlar. Çocukların bu tür davranışlarında; neden dikkat çekmek istiyor, bunu düşünmek ve konuşmak gerekiyor. Çocuk karanlıktan korktuğu için ışık yakmanızı istiyor olabilir, ancak burada çocuğun ihtiyacı karanlıkta kendini güvende olmaktır” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUNUZA ÖZGÜR BİR ALAN BIRAKIN

Korumacı ebeveynliğin zararlarına da değinen Psikolog Çeviker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğa zarar gelmeyecek ölçülerde, fark ettirmeden ona özgür bir alan vermek gerekiyor. Özetle çocuğun ihtiyaçlarını çocuğa bırakın, siz sadece onu dinleyin. Önce kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabildiğinizde sonrasında çocukların ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilirsiniz.”

Editör: TE Bilişim