Araç değer kaybı trafik kazası nedeniyle araçta oluşan hasarın onarımı ve tamiri sonrası aracın uğradığı piyasa değerindeki kayba denir. Trafik kazası sonrası mağdur olan araç sahipleri değer kaybı talebinde bulunabilir. Başvuru süresi için kanunen zamanaşımı kazanın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Hasar değer kaybı hesaplanmasında marka, kilometre, model, yıl ve araçta değişen parçalar gibi bazı konular dikkate alınır. Uzman ekspertizler tarafından hazırlanan rapora göre süreç belirlenir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Süreci

Araç değer kaybı sürecinde toplanan tüm belgelere göre güncel değer kaybını belirleyen eksper raporu ile sigorta şirketi, ilgili kişi ve kuruluşlarla irtibata geçilir. Hazırlanan rapora göre kusurlu tarafın sigorta şirketi tarafından aracın uğradığı değer kaybı sahibine ödenir. Ödenmemesi durumunda ya da eksik ödenmemesi halinde tahkim süreci ile devam edilir. Sigorta tahkim komisyonuna başvurmak için öncelikle sigorta kuruluşunun komisyona üye olması gerekir. Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formu alınan hukuki destek ile eksiksiz olarak doldurulur. Ekte bulunan komisyona sen ya da posta yolu ile başvuru gerçekleştirilir. Zorunlu sigortalar dışında uyuşmazlık konusu riziko ilgili kuruluşun üyelik tarihinden sonra meydana geldiyse komisyon başvurusu değerlendirmeye alınır. Ama zorunlu sigortalar da kuruluşun komisyona üye olup olmadığına bakılmadan başvuru yapılabilir.

Asliye Ticaret Mahkemesi Dava Süreci

Aracında değer kaybı yaşanan sürücü Asliye Ticaret Mahkemesinde kaybın giderilmesine yönelik dava açarak zararın tazmin edilmesini talep edebilir. Meydana gelen trafik kazasında kusursuz olan araç sürücüsü oluşan tüm değer kaybına giderilebilmesi için sigorta şirketine karşı 2 yıl içerisinde sürecini başlatmalı. 

Süre içinde araç sürücüsünün bir avukatlık bürosundan hukuki destek alması son derece önemlidir. Trafik sigortası sadece kazada sorumluluğu olmayan ya da sorumluluğu az olan kişinin aracında meydana gelen değer kaybını karşılar. Kusuru bulunan kişilerin aracında meydana gelen değer kayıplarının karşılanması trafik sigortasının sorumluluk kapsamı içerisinde değildir. Kusurlu kişilerin talepleri kasko sigortası kapsamında değerlendirilir.

Bursa’da ikamet eden ve araç değer kaybı konusunda hukuki desteğe ihtiyacı olan vatandaşların Bursa avukat desteği alması süreci kolaylaştıracaktır.

Dolayısı ile kusurlu ya da kusursuz tüm sürücülerin dava süreci içerisinde mutlaka bir hukuki destek ve yardım talebinde bulunması atılması gereken en doğru adımdır.

Editör: TE Bilişim