İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, partinin yeni il binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Ektaş, burada yaptığı açıklamada; asgari ücretin yüzde 30 civarında arttırılarak 3 bin lira olması gerektiğini belirttiklerini, bunun yanı sıra asgari ücretin işveren üzerindeki yükününün artmaması ve istihdama yaratmaya engel olmaması için işverene maliyetinin 3458 lira olmaya devam etmesini önerdi.

Asgari ücrette yapılacak artışın kısa dönemde çalışanlara bir nebze nefes aldırabileceğini ancak uzun vadede sorunun temellerinin asgari ücret miktarı artışı tartışmalarından çok daha derin olduğunu belirten Ektaş, “Alım gücünün yükselmesi, asgari ücretle çalışanların sayısının azalması, asgari ücretin esas ve yaygın ücret olmaktan çıkarılarak istisna ücret haline getirilmesi gerekmektedir” dedi. İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, bunun gerçekleşebilmesi için orta vadede yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “İşyerlerinde sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, toplu iş sözleşmesi tüm iş kollarında ve meslek gruplarında yaygınlaştırılmalı, gelirin adaletli dağılımı sağlanmalıdır. Düşük ücretli kesimlere vergi muafiyeti getirilmeli, ücretle çalışanlarda uygulanan gelir vergisi dilimleri genişletilmeli, temel harcama kalemlerinde KDV sıfırlanmalı, özel tüketim vergi oranları düşürülmelidir.”

TÜRKİYE SONDAN İKİNCİ

“Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı yüzde 42,9 iken, Belçika’da bu oran yüzde 1,1’dir” diye konuşan Başkan Ektaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, 6 Kasım 2020 itibari ile asgari ücret sıralamasında Avrupa ülkeleri arasında sondan ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de genel ücretlerin de asgari ücrete çok yakın olduğu yani genel olarak ücretlerin düşük olduğu görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise adaletsiz gelir dağılımıdır, bu adaletsizlik pandemi döneminde daha da derinleşmiştir, salgın döneminde işçilerin milli gelirden aldıkları pay yüzde 35,1’den 26,6’ya gerilerken, sermayenin payı yüzde 56,2’den, 63,9’a yükselmiştir 1,2 milyon işverenin geliri 19 milyon işçinin gelirini 2’ye katlamıştır.”

Editör: TE Bilişim