ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen  3 Mart Devrim Yasalarının yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Akmen şunları söyledi;            “3 Mart 1924, Cumhuriyet tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu tarihte TBMM’de kabul edilen üç Devrim Yasası ile; Hilafet kaldırılmış, Öğrenim Birliği Yasası kabul edilmiş, Din işleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırılmıştır.

Yapılan düzenlemeyle, din temelli devletin yerini laik devletin alması sağlanmıştır. Kutsal değerlerin ve dinin siyasete alet edilmesi engellenmiştir. Misyoner okullarının tek çatı altına alınması sağlanarak ulusal laik ve çağdaş eğitim anlayışı hakim kılınmıştır.

Devrim Yasalarının ardından geçen 95 yılın sonunda ise “Dindar ve kindar eğitim anlayışının” hakim kılınmaya çalışılmasından çok büyük bir üzüntü duyuyoruz. Çocuklarımıza çok küçük yaşlardan başlayarak din eksenli eğitim baskısı kurulmasını asla kabul etmiyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı tarikat, Dernek ve cemaatlerle protokol imzalayarak okullarda ek dini eğitim verilmesine olanak sağlamasını onaylamıyoruz. Ezbere dayalı, sormayan, sorgulamayan bireyler yetiştiren eğitim anlayışının karşısındayız.

Diğer yandan, tam da aydınlanma devriminin yıldönümünde, ülkemizin aydınlanması yolunda mücadele ettikleri için canlarını yitiren, bedel ödeyen değerli aydınlarımıza yönelik “Devlet düşmanı” ifadesini kullanan karanlık zihniyeti kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki, Uğur Mumcu, Nazım Hikmet, Bahriye Üçok, Türkan Saylan ülkemizin onuru, namusu, şerefidir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, Devrim Yasalarına büyük bir kararlılıkla sahip çıkacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Bu bağlamda duyarlı Eskişehirlileri, Devrim Yasalarının 95. yıldönümü nedeniyle Sivil Toplum Kuruluşları öncülüğünde 3 Mart Pazar günü saat 12:30’da Vilayet Meydanında yapılacak törene davet ediyoruz”

Editör: TE Bilişim