Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile şehirlerde bina verimliliğini arttırmak amacıyla yerel yönetimlere destek sağlayan kürsel işbirliği platformu Building Efficiency Accelerator (BEA) tarafından düzenlenen “Şehirlerde Sürdürülebilir Büyüme ve Aydınlanmada Enerji Verimliliği” semineri gerçekleştirildi. Haller Gençlik Merkezinde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Philips Aydınlatma Türkiye Pazarlama Direktörü Nevra Duru, Philips Aydınlatma Proje Kanalı Pazarlama Müdürü Dilara Gürkan, Philips İç Aydınlatma Ürün Müdürü Emre Ertok ve Philips Dış Aydınlatma Ürün Müdürü Onur Uraz katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hale Kargın, “Eskişehir kapsamlı teknik destek alacak şehir olarak seçilerek Haziran 2016 yılında küresel BEA Ağı’na dahil oldu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi lider şehir kurumu olarak proje teknik danışmanı WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile birlikte strateji deliştirme, tasarım ve uygulama alanlarında iş birliği yapmaktadır. Genel hedefimiz, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak enerji verimliliği yaparak enerji verimliliği çalışmalarının ivmelendirilmesini sağlamak” diye konuştu.

“BELEDİYELERİN BİR ENERJİ POLİTİKASI OLMALI”

Kargın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediyeler eğitimleri destekleme, eğitim için salon verme ve ilgili uzmanları bir araya getirme görevini üstleniyor. Bunun dışında Türkiye’de çok olmayan ama mutlaka olması gereken, belediyelerin ulusal ve yerel bazda bir enerji politikası geliştirmeleri gerekiyor. Bu da program hedeflerinden bir tanesi. Belediye olarak bir enerji politikamız olmalı. Belediye, ‘Ben yenilenebilir enerji alanında çalışmak istiyorum. Binalarda enerji verimliliği konusunda buna başlamak istiyorum. Güneş panelleri ile ilgi de yatırım yapmak istiyorum’ diyecek. Bu yerel yönetim enerji politikasının bir başlangıcı. Biz bu şekilde başladık. Binalarda enerji verimliliği bizim önceliğimiz oldu. Yerel yönetim STK işbirliği modelini sürdürüyoruz.”

“Bizim halkı bilinçlendirme konusunda üç ayağımız var” diyen Kargın, “Bunlardan biri halk seminerleri, biri okul seminerleri, bir tanesi de bugün gerçekleştirdiğimiz teknik eğitimler. Bu teknik eğitimlerimiz toplamda 7 tane olacak. Bugün 2.’sini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

LED AYDINLATMA İLE YÜZDE 40 ENERJİ TASARRUFU

Philips Aydınlatma Proje Kanalı Pazarlama Müdürü Dilara Gürkan, binalarda enerji verimliliğinde aydınlatmanın rolü konusunda konuştu. Dünyada enerji tüketiminin yüzde 19’unun aydınlatma olduğunu söyleyen Gürkan, LED aydınlatmaya dönerek yüzde 40 oranında enerji verimliliği sağlanabileceğini belirtti.

LED AYDINLATMALAR RADYASYON YAYMIYOR

Philips İç Aydınlatma Ürün Müdürü Emre Ertok ise iç aydınlatmada verimlilik konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ertok, “LED aydınlatma, akkor ve halojen lamba ile karşılaştırıldığında 5 kata kadar daha verimli olur fark edilir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Yeni yapılarda ve restoranlarda enerji kullanımını kısıtlayan düzenleyici tedbirler arttıkça LED aydınlatma çözümleri günümüz standartlarına ve yönetmeliklerinde yerini almaktadır. LED aydınlatmalar ayrıca kızılötesi ve morötesi yayımı yoktur. LED aydınlatma sistemleri, zararlı kızılötesi ve ultraviyole radyasyon yaymadan aydınlatma sağlamaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim