Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın Baksan Sanayi Sitesi için sarf ettiği “ En kıymetli yerde en kötü iş” sözü Baksan esnafını ayağa kaldırdı. Esnaf Ataç’tan özür beklerken “Baksan’ı yıktırmayız” diye isyan etti.

Baksan Sanayi Sitesi yeniden kentsel dönüşüm muamması ile gündemde. Geçtiğimiz günlerde Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın bir yayın kuruluşuna verdiği demecinde Baksan Sanayi Sitesi’ne yönelik “ En kıymetli yerde en kötü iş” değerlendirmesi sanayi esnafının tepkisini çekti.  Baksan Sanayi Sitesi Kooperatifi Vekili Av. Hasan Singil’in öncülük ettiği eylemde esnaf Başkan Ahmet Ataç’ı istifaya çağırdı.

“KASIT AŞAN BİR İFADE”

Ataç’ın sözlerinin kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu savunan Avukat Hasan Singil, “ Bu tanımlama bizim için kastı aşan bir ifadedir. Bu insanlar burada uyuşturucu imalatı mı yapıyor? En kötü iş nedir? Yıllardır bu şehir için katma değer üreten, istihdam yaratan, bu şehrin çıraklarını, kalfalarını, ustalarını yetiştirip alın teri ile çalışan esnaflara ustalara ve onların mesleklerine duyulan saygı mıdır?” dedi.

BELEDİYENİN YETKİSİ YOK

Singil, Baksan Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşümü konusunda Büyükşehir Belediyesi ile iki defa mahkemelik olduklarını, bu davaları kazandıklarını ve belediyenin Büyükşehir Belediye Meclisinde dönüşüm kararını geri çektiğini hatırlattı. Bu karardan sonra devreye Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın girdiğini, Ataç’ın da bu bölgeyi yıkmak istediğini belirten Singil, “ Ancak Ataç burada çalışan 8 bin kişiyi ve aileleri ile birlikte 25 bin kişinin geçimini sağlayan bir sanayi bölgesinin kaldırmaktan söz etmekte, bu alanın ne zaman, nasıl ve nereye taşınacağı konusunda ve bütçe imkânlarına hiç değinmemekte, sadece bu arsaya meydan ve restoran yapılacağını belirtmektedir” şeklinde konuştu. Belediyenin bu alanı yıkma ve dönüştürme yetki ve gücünün olmadığına da dikkat çeken Singil şunları söyledi:

UZLAŞMAYA YANAŞILMIYOR

“ Daha önce kentsel dönüşüm kararlarını iptal ettirdiğimizde de bir çağrı yapmış, kooperatifimizin uzlaşmaya hazır olduğunu belirtmiştik. Masa başında tek taraflı alınan bir karar ile değil, karşılıklı bir görüşme ve uzlaşı sonucunda kaynağı ve bütçede karşılığı olan somut projeler çerçevesinde buradaki tüm hak sahiplerinin haklarını kuruşu kuruşuna ödemek kaydıyla ve buradaki tüm çalışanların ve sahiplerinin işlerine halel getirmeyecek şekilde bir anlaşma için biz hazırız, gelin görüşelim dedik. Ama kimse gelip de bizimle görüşmedi, uzlaşmaya yanaşmadı.”

“ATAÇ ÖZÜR DİLESİN”

Singil son olarak sorunun çözümüne ilişkin Ataç’a seslenerek beklentileri şu şekilde aktardı: “ Öncelikle Ahmet Ataç, “en kötü iş” şeklindeki kastı aşan sözüne açıklık getirerek özür dilemelidir. Sonrasında buradaki esnafın mağdur olmaması için en az Baksan kadar iyi yapılmış yeni bir bölgeye taşınması için kooperatif yetkilileri ile anlaşmaya varmalıdır. Bölgenin bedeli belirlenerek mülk sahiplerine hakları ödenmelidir.”

Singil’in basın açıklamasının ardından esnaf Ataç’ı istifaya ve özür dilemeye çağırarak Ataç’a sözlerinden dolayı tepki gösterdi. 

Editör: TE Bilişim