ESKİŞEHİR(İHA)-Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin Başbakan Erdoğan’ın TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması sırasında yaptığı hareketi kınadı. Öztekin birlik başkanının konuşmalarının tamamını Eskişehir Barosu olarak desteklediklerini belirtti.

Danıştay’ın 146’ncı kuruluş yıldönümünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından müdahale edilmesini, hakaret içerikli sözler sarf edilmesini ve tahammülsüzlüğünü kınadığını söyledi. Öztekin bu hareketin avukatlara, savunmaya ve barolara yapıldığını ifade etti. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 110/17’nci maddesine göre Barolar Birliği’nin “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak bu kavramlara işlerlik kazandırmak görevi olduğunu hatırlatan Öztekin, bu görevin susarak değil, sorunları en üst düzeyde ortaya koyarak gerçekleşebileceğini kaydetti.

“ÜSTÜN OLAN SADECE HUKUK”

Birlik başkanının bu görevi yerine getirdiğini ifade eden Öztekin, şöyle konuştu: “Gezi olaylarında orantısız güç kullandığına, olaylarda ölen gençlere, sahte delillerle kumpas kurularak TSK’nın tasfiyesine, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının engellendiği algısının oluştuğuna, emniyette devam eden atama adı altındaki tasfiyeye, yargıç ve savcıların görevden alınmasına, HSYK, MİT, internet düzenlemelerine ve bunun gibi pek çok olaya, yani hukukun, adaletin ve demokrasinin yok edilmesine karşı eleştirilerini dile getirmiştir. Birlik başkanımızı hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak görevini en üst düzeyde yerine getirdiği ve üstün olanın sadece ‘hukuk’ olabileceğini hatırlatmaya devam ettiği için kendisini bir kez daha kutluyoruz.”

DEMOKRASİ TAHAMMÜL REJİMİ

TBB Başkanının konuşmalarının hukuk devletinin inşası için başbakan ve iktidar açısından yol gösterici olması gerektiğini dile getiren Öztekin, “Demokratik hukuk devleti kavramına inanmayan bir zihniyetin yargının asli unsuru olan bağımsız savunmaya da saygı duymamasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Demokrasinin aynı zamanda bir tahammül rejimi olduğuna değinen Başkan Öztekin, “Demokrasiye inanmayanların demokrasinin olmazsa olmaz kurumlarına ve bunların temsilcilerine tahammül göstermelerini beklemek de mümkün değildir” diye konuştu.

“DANIŞTAY BAŞKANININ HAREKETİ KABUL EDİLEMEZ”

Baro Başkanı Öztekin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Olay sonrası Sayın Başbakan’ın adeta talimat verir gibi salondan çıkma davetine uyan Sayın Cumhurbaşkanının Genelkurmay Başkanının ve Danıştay Başkanının davranışları devlet geleneğimize, Anayasa ve yasalara aykırı olup aslında Türkiye’de fiilen ‘tek adam’ yönetiminin egemen olduğunu göstermiştir. Özellikle ev sahibi olan danıştay başkanının başbakan ile birlikte salondan çıkması ve sonrasında Başbakan lehine açıklamalar yapması kabul edilemez. Türk milleti yargının bağımsız olmadığını zaten bilmekteydi ama olay sonrası danıştay başkanının davranışları ve açıklamaları maalesef bu acı gerçeği pekiştirmiştir.”

 

Editör: TE Bilişim