Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sayfasında yer alan açıklamalarla ilgili konuşma yaptı.

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu adına açıklama yapan İdil Burcu Polat, “Bu açıklamalar, toplum nezdinde yaratılan olumsuz algı Anayasa'nın başta Laiklik olmak üzere birçok hükmü ile Medeni Kanununa aykırı olup TCK'daki çocukların cinsel istismarı / çocuklara karşı cinsel saldırı suçları ile mücadeleyi de sekteye uğratacak niteliktedir” dedi.

Polat, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Medeni Kanununun getirdiği  sınırların  altındaki bir yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili "çocuk gelin" tabirini de  asla kabul etmiyoruz. Bu kavram çocuklara karşı cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarının vahametini hafifleten algılar oluşturabilecektir. Çocuk yaşta evlendirilen çocuklara karşı cinsel saldırı  ve eski yasanın deyimiyle  tecavüz suçu  işlenmiş olacaktır. Evlendirmeye izin verenler açısında da TCK 39.maddedeki suça iştirak hükümleri uygulanacaktır. Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak Laik Hukuk Düzenini benimsemiş ve özümsemiş olan  Türkiye Cumhuriyeti'nde   fetvanın yeri olmadığını özellikle vurguluyor ;  Diyanet İşleri Başkanlığı’na anayasal bir devlet kurumu olduğunu hatırlatıyor;  gerek anayasamız gerekse taraf olduğumuz milletlerarası sözleşmelere aykırı olarak suç oluşturan ve ülkemizin kanayan bir yarası olan çocuk evliliklerini herhangi bir bağlamda aklamaya yönelik bu eylemin karşısında durduğumuzu, durmaya devam edeceğimizi ve bu meselenin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

Editör: TE Bilişim