AYDIN SARIOĞLU 
ESKİŞEHİR (İHA) - Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, 2 gün önce çıkartılan Basın Kartı Yönetmeliği'ne tepki göstererek, geçersiz olduğunu öne sürdü.
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti binasında düzenlenen basın açıklamasına, TGF Başkanı Yılmaz Karaca’ya destek vermek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı. 2 gün önce çıkartılan yönetmelik hakkında konuşan Karaca, konuyla ilgili avukatların çalışma yaptığını söyledi. Türkiye’de basın kartı almanın kolaylaştığını ileri süren Karaca, “2 gün önce basın kartlarıyla ilgili yönetmeliğinin değişmesiyle ilgili bir açıklama yapma gereksinimi duydum. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı olarak söylemeliyim ki şuanda Türkiye’de basın kartları konusunda bir facia yaşanıyor. Bugüne kadar basın kartlarını veren komisyonu, basından olan arkadaşlarımız oluşturuyordu. Göreve gelen Genel Müdür nedense 9 aydır komisyonu toplamıyor. Bunun tek nedeni ise Star Gazetesi'nin sahibine bu kartın verilmesi. Bu nedenle basın kartlarını veren komisyonun 15 gün önce toplanılmasına karar verildi. Bu karar yoğun talep nedeniyle bir gün kala iptal edildi. Sürpriz yönetmelik ne yazık ki iki gün önce yayınlandı. Artık Türkiye’de basın kartı almak kolaylaştı. Bu bir rezalettir. Bana göre geçersiz bir yönetmeliktir. Konuyla ilgili avukatlarımız çalışıyor. Bu yönetmelikle ilgili hiçbir basın örgütünden bilgi alınmamıştır” dedi.

“YÖNETMELİKTEKİ DÜZENLEME YANLIŞ”
Basın açıklamasına katılan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Basın Kartı ile ilgili son düzenlemeye ilişkin öncelikle Gazeteciler Federasyonu'nun, İzmir ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti'nin, Türkiye Gazeteciler Sendikası üyelerinin çıkarılıyor olması kabul edilemez. Bu kuruşlar insan özgürlüğünün her zaman savunulmasında kendilerini en önce tutmuşlardır. Bu yüzden bu düzenlemenin yanlış olduğu kanaatindeyim. Bununla ilgili hukuk yolları aranıyor. Basın kartının tamamen devlet eline geçtiğini görüyoruz. Oradaki üyeler ne derse desin, genel müdür ne derse o olacak. Bu eskiden böyle değildi. Bu konuyu Gürsel Tekin soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Hangi gerekçelerle devlet yönetimi altına alındığını sordu. Basın kartı, çalışanlar için önemlidir. Bir habere giderken daha rahat olursunuz. Anadolu ve TRT çalışanlarının kadrolularının haricinde çalışanlarına da basın kartı verilmesinin kabul edilemeyeceğini düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim