Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Huzur Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi.

Huzur Mahallesi’nde vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, bazı vatandaşların çöp çıkarma saatlerine uymadığını ifade ederek, “Vatandaşlarımız bizim belirlediğimiz saatler dışında çöp çıkarıyor. Biz tekrar dönüp almazsak, ertesi gün çöp toplama saatine kadar orada kalacak. Biz de rahatsız oluyoruz, herkes şikayet ediyor. O nedenle bir tur daha atıyoruz” dedi.

Bu ikinci turların Odunpazarı Belediyesi’ne maliyetinin, ayda 100 bin lira olduğunu belirten Başkan Kurt, çöp toplama saatlerine uyulmamasının Avrupa’da ciddi bir cezai yaptırımı olduğunu söyledi.

“Türkiye’de cezai yaptırım uygulanmıyor”

Türkiye’de ise, bunun cezai yaptırımı olmadığını ifade eden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“259 lira para cezası var, ama çöpün kime ait olduğunu bilemediğimiz için ceza da veremiyoruz. Çöpü atarken tutanak tutacaksın ki, gidip adama ceza verebilesin. Yakalayamadığın için de herkes yırtıyor. Bizim Çevre Şehircilik Bakanlığına önerilerimiz oldu. Sadece bizim verdiğimiz çöp torbaları ile çöp çıkarılsın. Sana bir numara verelim, T.C. kimlik numaranı yazalım çöp torbasını verelim. O poşet çöp poşeti dışında bir poşetle çıkardığında, o çöpü almayalım. Çöpün kime ait olduğunu da bilelim. Örneğin bir apartmanda 20 daire var, 17 daire düzenli olarak çöp çıkarıyor, 3 çıkarmamış. Sen neden çöp çıkarmıyorsun, nereye atıyorsun diye soralım. Bu şekilde bazı yöntemleri denemeye çalışıyoruz. Bu çöp toplama işi paralı hale gelmeye başladı. 2018’de topladığınız çöpün parasını al diyor, hükümet. AKP’liler asfalt parası alma diye itiraz ediyor ya, asfalt parası ayrı bir şey. Bunu alma diyen adam, şimdi vatandaştan çöp toplama parasını al diyor. Bu vatandaşa ekstra külfet getirir. Böyle bir ortamda şehirciliği uygulamak çok zor. Okullara biz çevre eğitimi verelim, bizim Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde Çevre Mühendislerimiz, işin uzmanları var. Bu seneye kadar Milli eğitim Müdürlüğü bizi okula sokamamak için duvar gibi önümüzde duruyordu. Sonra bir yazı göndererek Çevre Eğitimi verebilirsiniz dediler, şimdi ekiplerimiz bir program dahilinde eğitimlere başlıyor.”

Editör: TE Bilişim