Büyükşehir Belediyesi ile Belçika’nın Saint Josse kenti arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda imzalanan protokol törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen,  Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ın yanı sıra iki belediyenin meclis üyeleri, Saint Josse kentinden iş adamları, sivil toplum üyeleri de katıldı.İmza töreni öncesinde konuşan Büyükerşen, “İmzanın önemli bir tarafı var; belediye başkanı hemşerimizdir, Emirdağlıdır, aynı zamanda milletvekilidir. Şaşırmayın orada belediye başkanları aynı zamanda milletvekili olabilmektedir” dedi. Büyükerşen şöyle konuştu: “Protokolün bir orijinal tarafı da Emir Kır, daha önce milletvekili ve bakandı, dahası var; mevcut belediyenin yerleşke alanında 122 değişik kökenli insanlar var. Belediye meclisi de Belçika vatandaşı olmuş çeşitli ülkelerden gelen üyelerden oluşmuş bir meclistir. Aynı zamanda başkanın dışında meclis üyeleri arasında da Emirdağlı hemşerilerimiz var. Bu bizim için kardeş şehir ilişkisi kurduğumuz önemli anlaşmalardan biridir.”

 

DESTEKÇİ OLACAĞIZ

 

Karşılıklı ilişkilerin kültür ve sanatla başladığına değinen Büyükerşen, “Sonrasında proje geliştiriyoruz ve arkasından da ticari ilişkiler başlıyor, umarız yatırım ilişkileri de iki ülke arasında gelişir” diye konuştu. Böyle bir anlaşma yaptıkları için mutluluk duyduğunu belirten Büyükerşen “Teşekkürlerimi sunuyorum, kardeşim Emir Kır’ın başarılarının devamına elimizden geldiğince destekçi olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. Büyükerşen, daha sonra sözü Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır’a bıraktı. Emir Kır kardeş şehir protokolünün imza törenin Türklerin Belçika’ya işçi göçünün 50’nci yılının kutlandığı bir dönemde olmasının kendilerini ayrıca memnun ettiğini kaydetti.

 

122 FARKLI MİLLET

 

Belçika’nın göçler ve zengin kültürel çeşitlilik sayesinde kültürler arası bir mozaiğe kavuştuğunu kaydeden Kır, bu çeşitliliğin Brüksel’de toplumuyla en iyi yansıtan belediyenin Saint Josse Belediyesi olduğunu belirtti. Kır belediyenin avantajlarını şöyle sıraladı: “Coğrafi olarak merkezi konumdadır, yoğun bir şekilde etkin ekonomik, kültürel, sosyal kurumlar ve STK’lar mevcut, 122 farklı millet ve konuşulan 60’dan fazla dil çeşitliliği, Brüksel’de önemli bir Türk toplumunun olması, kültürel bakımdan olduğu kadar ekonomik yönden de bir zenginliktir.”

 

ÖRNEK ŞEHİR

 

Başkan Emir Kır protokol ile ortak projeler üreteceklerini ve karşılıklı deneyimlerini, bilgi birikimlerini paylaşacaklarını ifade etti. Kır protokolün imzalanmasında temel oluşturan 3 nedeni şöyle açıkladı: “İlk neden Emirdağ, Eskişehir’den Belçika’ya ve Saint Josse’a doğru gerçekleşen göçle doğan Belçika ile Türkiye arasındaki tarihi bağlar, ikinci neden; Belçika ve Eskişehir arasındaki sürekli bağ, üçüncü sebep ise; Eskişehir Belediyesi’nin örnek bir belediye olmasıdır, belediye tarafından yürütülen proaktif politikalardır. Başkanın çalışmalarını her zaman takip ediyoruz, eskiden Eskişehir beton bir şehirdi şimdi ise Porsuk ile çok güzel bir fotoğraf çıkıyor karşımızda, kentsel dönüşüm politikaları, yeşil alanları, sosyal donatıları kültürel çalışmaları ile başarılı bir tablo var karşımızda. Eskişehir’de uygulanan imar politikaları bizim uyguladıklarımızdan çok da uzak değildir, örnek çalışmalar yürütülmesidir.”

Editör: TE Bilişim