Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, İlk Yardım Haftasının önemine değinerek, “İlk yardımda bilinç önemlidir, hayat kurtarır. Bilinçsiz yaklaşımsa hayatı sonlandırır veya kalıcı sakatlıklara neden olur” dedi.
İlk Yardım Haftası münasebetiyle konunun önemi hakkında konuşan Dr. Ali Mumcu, ilk yardımı eğitimli vatandaşların uygulaması gerektiğini söyledi. Eğitimsiz olarak ilk yardım uygulanan yaralıların durumlarının daha kötüye gidebileceğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Mumcu, şöyle devam etti:
“İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan geçici ve ilaçsız uygulamalardır. İlk yardımın temel amacı, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, mevcut durumu korumak, oluşabilecek sakatlıkları önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmaktır. İlk yardım uygulamasında en önemli işlem, olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmak, bilinçsiz müdahalelere izin vermemektir. Olay veya kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir. Olay yerinde hasta veya yaralılara hızlı, ancak sakin bir şekilde müdahale edilmelidir.”
Editör: TE Bilişim