SES Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Adına Şube Eş Başkanı Umut Özge Yılmaz, "Covid aşılama süreci büyük bir kaosa doğru ilerliyor"dedi. Yılmaz, "Salgın ve aşılama çalışmaları ülkemizin ve ilimizin en önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor. Onca gecikmeden sonra nihayet bir ay önce aşılama çalışmaları başlamış, sağlık emekçilerinin büyük bir bölümü yaşanan kimi aksaklıklara rağmen aşılanmıştı. Ancak aşılama hizmetleri diğer yaş gruplarına doğru ilerledikçe ve 2.doz aşılar yapılmaya başlandıkça karmaşanın ve sorunların artacağı görülüyor.

     Özellikle geçtiğimiz cuma gününden itibaren 65 yaş grubunun covid aşısına dahil edilmesi ile birlikte aile sağlığı merkezlerine büyük akın başladı. Covid-19 aşılaması için cep telefonundan kullanılmak üzere tasarlanan program çöktü, aile hekimliği çalışanları bir aşının barkodunu okutmak için saatlerce bekledi. Programa giriş mümkün olmadı. Randevu için oluşturulan MHRS sistemi çöktü. Randevu alınamadı, E-nabız kullanamayan vatandaşlarımız Alo-182 randevu hattını aradılar. O hatta da ulaşmak mümkün olamadı. Sonrasındaki yanlış yönlendirilmelerle beraber sanki sorunları sağlık emekçileri yaratıyormuş gibi bir algıya yol açıldı ve birçok birimde çok sayıda tartışma ve sözlü şiddet haberleri tarafımıza ulaştı.

     Tüm bunlar yetmezmiş gibi cumartesi gününden itibaren Bakanlık talimatı ile Aile Sağlığı Merkezlerine daha fazla ve daha yoğun randevu açıldığı ve var olanın 2 katı sayıda kişiye aşı yapılması istenildiği anlaşıldı. Yani her aile hekimi başına 13.30 da başlayarak, 10 dakikada 2 hasta olacak şekilde toplam 36 kişi aşılanması beklenmektedir. Örneğin beş hekimin olduğu bir ASM’de 180 kişinin aşılanması istenmektedir. Burada hemen belirtmek gerekir ki sağlık emekçileri yurttaşların aşılanmasını herkesten çok istemekte, gecesini gündüzüne katarak çabalamaktadır. Ama sahanın gerçekliği böyle değildir. Çünkü ASM’de birçok başka önemli işler de yapılmaktadır. Rutin hasta muayeneleri, laboratuvar hizmetleri, çocuk, gebe ve okul aşıları, izlemler, enjeksiyonlar, raporlar, diğer takipler vb onlarca önemli faaliyet vardır. Üstelik neredeyse hiçbir ASM mekan olarak bu kadar yoğun başvuruyu kaldıracak durumda değildir. Aşı uygulama sonrası her kişinin olası yan etkilerin takibi amacıyla 30 dakikada gözlem altında tutulması gerekmektedir. Ayrıca yeni birilerinin aşı odasına alınması, aşı odasının havalandırılması, aşı hazırlığını yapma süresi de düşünüldüğünde sorunun büyüklüğü anlaşılabilir. Aynı anda çok sayıda kişiyi yeterli sosyal mesafede gözlemleyecek alan yoktur. Birçok ASM’nin yeterli bekleme ve gözlem alanı bulunmaksızın ve yetersiz havalandırma koşullarında hizmet verdiği bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte polikliniğe başvuran olası Covid 19’lu hastalarla aynı ortamı paylaşmaktan dolayı aylardır sokağa dahi çıkartılmayan 65 yaş grubu riske girecektir. Birçok yurttaşımız ve sağlık emekçilerinin de bulaş riskinin artması söz konusudur. Bu durumun acilen düzeltilmesini istiyoruz.

     Buradan ifade etmek isteriz ki sorunların temeli ta baştan beri kamusal bir sağlık anlayışını ortadan kaldıran sağlığı piyasalaştıran özelleştiren sağlıkta yıkım programlarını uygulayan yaklaşımdır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin bütünlüğünü ortadan kaldıran, sağlık emekçilerini esnek ve güvencesiz çalışmaya iten, sağlık hizmet binalarını ve her türlü cari giderlerini taşeronlaştıran, birinci basamak sağlık emekçilerinin üzerine ağır görev ve sorumluluk yükleyen anlayış bugünkü kaosun ve beceriksizliğin baş mimarıdır.

        TALEPLERİMİZ:

  1. Covid-19’a karşı aşılama hizmetlerinin acil ve yaygın olarak tüm yurttaşlarımıza yapılmasını elbette çok önemli görüyoruz. Aşılama hizmetlerinin başarıya ulaşabilmesi için nüfusun büyük bir kısmının hızlı yaygın bir biçimde aşılanması; aşıların hızlı, aralıksız bir şekilde ve uygun koşullarda iletilmesi sağlanmalıdır.
  2. Covid 19 aşısı istisnasız herkese ücretsiz olarak yapılmalıdır. Diğer önlemlerle beraber salgın bir an önce kontrol altına alınmalıdır.
  3. Ancak burada sahanın gerçekliği hesaba katılmalı planlama ona göre yapılmalıdır.
  4. İl bütününde aşılama hizmetlerini yürütecek hastanelerin, ASM’lerin ve tüm birimlerin çalışan ve diğer mekân-konum vb özellikleri saptanarak bir an önce planlama yapılmalıdır.
  5. Aşı hizmetini sunan sağlık emekçilerinin örgütlerinin bilgi, beceri ve önerileri önemsenmelidir
  6. İletişim araçlarında randevu merkezlerindeki yönlendirmelerde halkın doğru bilgilendirilmesi sağlanarak olası şiddet olaylarının mağduriyetlerin ivedilikle önüne geçilmesi gerekmektedir.
  7. Aşılamanın kitlesel ve ivedilikle yapılması için okulların kullanılması (eğitime açılmadığı ortamlarda ) uygun alanlara aşı çadırlarının kurulması düşünülmelidir.
  8. Tüm özel hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyon ve denetiminde Covid-19 aşılama hizmetlerine katılmalı, buralarda ortak program etrafında ücretsiz aşılama hizmetleri verilmelidir.
  9. Aile Sağlığı merkezlerinde çocuk ve erişkin aşılamalarının yapıldığı sistem hazır iken ve AHBS programları ile aşı uygulamaları gerçekleştirirken, cep telefonu ile kullanılan ve ismine Aşıla programı neden bu program derhal sonlandırılmalı AHBS programları üzerinden aşılama yapılmalıdır.
  10. AŞILA sistemine neden gerek duyulduğu, ne kadar ücret ödenerek uygulanmaya sokulduğu, neden sağlık emekçilerinin kişisel cep telefonları üzerinden böylesi hayati bir aşılama hizmetinin yürütülmeye çalışıldığı açıklanmalıdır.

     Sağlık yöneticilerini şimdiden doğabilecek sorunları önlemeye, olası sözlü fiziksel şiddet girişimleri için gerekli tedbirleri almaya sorunların çözümü için sağlık emek ve meslek örgütlerini dinlemeye davet ediyoruz.

     Buradan bir cümle de Eskişehir Halkına söylemek isteriz. Sağlık emekçileri bütün bir salgın dönemi boyunca kendi hayatlarını hiçe sayarak hizmet vermeye devam etti. Aynı şekilde aşılama süresince de her birinizin sağlıklı koşullarda aşılanması için elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Randevu sistemi, aşı kayıt sisteminden doğan olası aksaklıklar, mekân ve fiziki diğer sorunların muhatabı sizi canla başla iyileştirmeye ve korumaya çalışan sağlık emekçileri değildir. Bunun bilinciyle; her bir yurttaşımızın ivedilikle, ücretsiz ve sağlıklı koşullarda aşılanması için bizim mücadelemize katkı verin

SES olarak sağlık emekçilerinin haklarını korumaya ve halkımızın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz."

 

                                                                       

                             

Editör: TE Bilişim