Haber: Erdoğan Ekiner

Eskişehir’in Mihallıçık İlçesine bağlı Çalçı Mahallesi, Yunus Emre ve Atatürk heykelleri, Gür Baba Türbesi, tarihi camisi ve doğası ile dikkat çekiyor.

Eskişehir’in Mihallıçık İlçesine bağlı Çalçı Mahallesi Halil Kılıç adlı işadamının yaptırdığı Yunus Emre ve Atatürk heykelleri, Fatih Sultan Mehmet zamanından kalma Gür Baba Türbesi, Kanuni dönemine ait tarihi camisi ve eşsiz doğası ve yabanıl yaşamı ile turizme açılmayı bekliyor.

Eskişehir’in Mihallıçık İlçesine bağlı, Roma yazısı ile yazılmış tarihi yazıtların da bulunduğu köy, Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okulları döneminde en çok öğretmen yetişen köyler arasında birinci sırada yer almış. Köy çevresinde Çalaka, Aşağı Köy, Kadirören ve Ören olarak adlandırılan farklı ve tarihi yerleşim alanları ve Latin alfabesiyle yazılmış yazıtlar var. Türklerin Anadolu’ya gelişleri ile birlikte köye Türkmenler de yerleşiyor. Köydeki “Tekke Dede” olarak anılan Gür Baba (Kühut Baba) Türbesi bunun bir kanıtı. Ayrıca Çalçı’da Kanuni döneminde yapıldığı sanılan tarihi bir camii bulunuyor.

Çalçı Köyü, son yıllarda eğitimci-işadamı Halil Kılıç’ın yaptırdığı lokal ve muhtarlık binası, Yunus Emre ve Atatürk heykelleri ile köyün doğal güzelliğine yapısal bir dizi güzellik de eklemiş. Köylü, geyiklerin, tavşan, kurt, ayı gibi hayvanların gezindiği köyde doğal hayatın da korunması gerektiğini söylüyor.

Editör: TE Bilişim