Haber : Tuğba Koçal

AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Birsen, Eskişehir’e yapılacak kömürlü termik santral konusunda konuştu. Konu hakkında bilgi kirliliği olduğunu savunan Birsen, “Son 3 aydır şehirde bir bilgi kirliliği var. Termik santralin ne olduğu, ne olması gerektiği konusunda, enerji açığımız konusunda, cari açığımız konusunda konuşulmuyor. Sadece kulaktan dolma bilgilerle, siyasi amaçlarla kullanılan bir argüman haline geldi. Hastalık yayacağı, kül olacağı, toz olacağı, çevre kirliği oluşturacağı, tarımı hayvancığı bitireceği kulaktan dolma bilgiler” dedi.

“Dünyada termik santralin yeri neresi buna bakmak gerek” diyen Birsen, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde başta Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya’da elektrik üretiminde kömürlü termik santral 1 numarada. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi bundan vazgeçmemiş. Dikkat edilmesi gereken tek şey var. Baca ve flitre sistemi” diye konuştu.

KAPATMIYORLAR, YENİSİNİ KURUYORLAR

“Gelişmiş ülkelerde termik santrallerin kapatıldığı koca bir yalan” diyen Birsen, şunları söyledi: “Evet, Almanya geçen yıl bir termik santralini kapatmış. Ama sadece 1 km öteleyerek yenisini kurmuş. Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Amerika termik santralden vazgeçmiyor. Sadece teknolojilerini yeniliyorlar. Dünyanın bu gelişmiş ülkelerinin tamamında yüzde 40 ile 60 arasında değişen oranlarda, kömürlü termik santraller elektrik üretiminde hala 1 numara. Kapatmıyorlar, yeni nesil termik santraller kuruyorlar. Mesela Almanya’nın terk ettiği teknolojiyi biz kurmayalım, bunu tartışalım. Bizim de termik santral hangi teknoloji ile yapılacak bunu konuşalım. Bacasını, filtresini tartışalım. İnsan sağlığına zarar veren sistemlere yaklaşmayalım. Buna en önce biz karşı çıkalım. AK Parti hükümeti Eskişehirliye ya da termik santral kuracağı yerde yaşayan insanlara düşmanlık yapmak mı istiyor? Bizim çocuklarımız, torunlarımız da burada yaşayacak.”

ÇANAKKALE ÖRNEĞİNİ ANLATTI

Birsen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni nesil termik santral olarak Çanakkale’nin Çan ilçesinde 8 yıl önce yapılan termik santral örnek gösteriliyor. Bu termik santralin etrafında seracılık, hayvancılık, meyve üretimi yapıldığı gerçeği var. Bunları görmezden gelerek 50 yıl önceki termik santral teknolojisi ile hareket etmek, kulaktan dolma bilgilerle sağlığımız gidecek, tarım bitecek, hayvancılık bitecek söylemleri siyasidir. Cari açığımız nedir, enerjiye olan bağımlılığımız nedir bakılmıyor. Rusya’dan, İran’dan aldığımız doğalgazdan elektrik üretiyoruz. İki dudağının arasında, vanayı kapattığında ne olacağız? Bunları da düşünmek lazım. Mevcut halimize bakarak, ‘aman ne olacak doğalgazdan ürettiğimiz elektrik bize yeter’ dersek yarın açıkta kalabiliriz. Bugün Türkiye’de tedbir almamız gereken konuların başında bu geliyor.”

TARIM ALANI DEĞİL, TERK EDİLMİŞ LÜLETAŞI OCAKLARI

Kömürlü termik santral kurulması planlanan alanın tarım arazi değil, terk edilmiş lületaşı ocaklarının bulunduğu bir bölge olduğunu söyleyen Birsen, şöyle konuştu: “1200 hektarlık bir alandan söz ediliyor. Bu alanın tamamının tarım dışı alan olduğundan söz ediliyor. Eski lületaşı ocaklarının olduğu bir bölge. Ocaklar açılmış, lületaşı alınmış ve terk edilmiş bir yer. Tarımın hiçbir şekilde yapılmadığı bir bölge. En kıymetli ovamızın ortasına bunu yapmak tabi ki kabul edilemez. Almanya’daki vatandaşlar zarar görmüyorsa, diğer gelişmiş ülkelerdeki insanlar zarar görmüyorsa Türkiye’deki vatandaşların da zarar görmeyeceği sonucu ortaya çıkıyor. Onların vatandaşları bizimkilerden daha mı değersiz?  Bu alan atıl ve tarım yapılmayan bir bölge ise, yeni nesil teknoloji ile kurulacaksa neden karşı çıkalım? Niye yapılmasın?”

Editör: TE Bilişim