Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği-Eskişehir Aydınlanma Buluşması, gerçekleştirilen yemekle devam etti. Yemeğe katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, 11 halk merkezi ve 19 kütüphane ile köy enstitüsü ruhunu yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.  Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendilerine çeşitli engeller çıkardığını kaydeden Başkan Kurt, bu engellerle kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği-Eskişehir Aydınlanma Buluşması kapsamında gerçekleştirilen yemeğe katıldı. Çankaya Mahallesi’nde bulunan bir düğün salonunda düzenlenen yemekte konuşan Başkan Kurt, ünlü yazar ve şair Ataol Behramoğlu’nun kitaplarını Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığını açıkladı. Başkan Kurt, Behramoğlu adına kütüphane açacaklarını söyledi.

Konuşmasına “Eskişehir’de bizler köy enstitüsü ruhunu benimsemiş belediye başkanlarıyız.

Halkçı, sosyal demokrat, katılımcı ve toplumcu bir belediyecilik uygulamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de köy enstitülerinin eğitim anlayışından köy enstitülerinin Türkiye’ye kazandırdığı kültür ve sanat etkinliklerinden yararlanmamak mümkün olamaz” sözleri ile başlayan Başkan Kurt, bu yolda Türkiye’nin önünü köy enstitülü eğitimcilerin açtığını ifade etti. Toplantı salonunda bulunan köy enstitülü eğitimcilere, “Birçoğunuzun zaman zaman yazılarını, kitaplarını okuduk. Yüz yüze tanışmasak bile isim olarak biz sizi biliyoruz” diye seslenen Başkan Kurt, emeklerinden dolayı teşekkür etti.

“ÇAĞDAŞ KENT UYGULAMALARINA DEVAM EDECEĞİZ”

 Odunpazarı Bölgesi’nde oluşturdukları 11 halk merkezinde ve 19 kütüphanede köy enstitülülerinin yazdığı kitapları herkese okutma imkanı sunduklarını kaydeden Başkan Kurt, bu kütüphanelerin bazılarına Fakir Baykurt, Yaşar Kemal ve Kemal Tahir’in adını verdiklerini söyledi. Halk merkezlerinde halk eğitimini canlı tutmaya çalıştıklarını anlatan Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Çağdaş bir Avrupa kenti gibi olmasına rağmen hala okuma yazma bilmeyen insanlar var. Eskişehir’de eğitimci dostlarımız bize oralarda bedelsiz okuma yazma kursları veriyor. Çok büyük, çağdaş, imkansız denen kurslarımızın yanında okuma yazma kurslarımız da var. Ama bunları yaparken Milli Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir imkanından yararlanamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, hiçbir okula belediyelerimizi sokmuyor. Yol, asfalt yapmaya, temizlik yapmaya bile izin vermiyor. Sonra da öğrencilerin velilerinden bunların parasını toplayıp, yandaşlara peşkeş çekiyorlar. Biz, bu anlayışı hiçbir zaman kabul etmedik; bundan sonra da kabul etmeyiz. Halk Eğitim Merkezi belediyemizle eğitici protokolleri imzalamıyor.  Bu kurslardaki eğiticilerin masraflarını biz karşılıyoruz. Halk eğitimin yaptığı kurslara iki bin küsür kişi katılırken Odunpazarı Belediyesi’nin açtığı kurslara 12-13 bin kişi katılıyor. Bu iş rekabet haline geldi. Şimdi Halk Eğitim kurslara katılanlara 20 Türk Lirası da yevmiye vermeye başladı. Ona rağmen Eskişehirliler belediyelerin kurslarını tercih ediyor. Çünkü bakış açısı, duruş ve değerlendirme böyle bir tercihi sağlıyor. Bununda özü, temeli demokratik, katılımcı eğitim. Biz bu yolda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bize, bu mücadelede hepinizin daha çok destek olmasını bekliyoruz. Daha çok yardım istiyoruz. Umarım, önümüzdeki yerel seçimde Eskişehir’deki bu 5 belediyeyi 10 belediyeye çıkarmak bizim hedefimiz. Bunu da sağladığımız zaman, Büyükşehir Meclisini de rahatlatacağız. Çağdaş kent uygulamalarına devam edeceğiz.”

“ATAOL BEHRAMOĞLU BÜTÜN KİTAPLARINI BİZE BAĞIŞLADI”

Köy enstitülerinin sanatı ve kültürü ön plana çıkarıldığını hatırlatan Başkan Kurt, Odunpazarı’nda kendilerinin de bunu gerçekleştirdiğini belirtti. Odunpazarı Belediyesi’nin

geçekleştirdiği festivallere değinen Başkan Kazım Kurt, “Şuanda Odunpazarı’nda 3’ü uluslararası olmak üzere 4 tane festival gerçekleştiriyoruz. Ahşap Heykel Festivali, Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, Cam Festivali ve Lületaşı Festivali. Bunları periyodik bir biçimde Uluslararası sanatçıların da katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Farklı mahallelerde 19 kütüphanemiz var, bu kütüphanelerde 200 bin civarında kitabımız var. Eskişehirliler okuyor; gençler, çocuklar okuyor. Dolayısıyla kütüphanelerimizi geliştiriyoruz. Yakın zamanda Ataol Behramoğlu bütün kitaplarını bize bağışladı. Geçen ay belediye meclisimizden kararımızı çıkardık, şimdi onun adına merkezi bir yerde kütüphane açıyoruz. Ataol Bey’de bundan sonra ayda 1 ya da 2 gün Eskişehir’de olacak” dedi.       

Editör: TE Bilişim