Eskişehir Barosu’nun 2 gün sürecek olan  olağan genel kurulu Yunusemre Kültür Sanat Merkezi’nde başladı. Genel kurula divan kurulu başkanı avukat Halil Nişancı’nın konuşması damgasını vurdu.
En temel hukuk kurallarını hiçe sayıldığını, yasalarla oyuncak gibi oynandığını öne süren Divan Kurulu Başkanı Halil Nişancı, “Kendi siyasi çıkarları doğrultusunda şekillendiren, yargıyı geometrik şekillerle ifade ederek içine nifak sokan, hatta çoğu kez tehdit eden, yargıyı siyasi çıkarları uğruna bir silah gibi kullanan bir yürütme erkiyle karşı karşıyayız. Hukuk devletinde yargı yürütmeye karşı bağımsız ve tarafsız olmalıdır” dedi.
Avrupa Birliği normlarından giderek uzaklaşılarak ‘karanlık bir döneme’ girildiğinin habercisi olduğunu vurgulayan Nişancı, “Yürütme erkini elinden bulunduranların torba yasalarla temel hak ve hürriyetlere dokunduğu, özel hayatın gizliliğini yok ettiği, yargının çökertildiği, hukuk devletinin bütün sigortalarının devre dışı bırakıldığı, hiçbir yurttaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı, adil yargılama hakkının ortadan kaldırıldığı sonuçta yargıya olan güvenin derinden sarsıldığı günlerden geçiyoruz. Türkiye’nin hukuk sisteminin kimyasıyla, genleriyle ve genetiğiyle oynandığı bir dönemi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
HİÇ KİMSEDEN EMİR ALMAYIZ
Millet adına söz söyleme hakkına sahip kurumların, STK’ların, sendikaların yazılı ve görsel medyanın da korkutularak sindirildiğini, susturulduğunu vurgulayan Nişancı şunları söyledi:
“Bir tek bize diş geçiremediler. Yapılan tüm olumsuz yasal düzenlemelere rağmen, sindirilemeyen, susturulamayan, yegane direniş mevzisi biziz. Biz son kaleyiz. Halkımızın hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesi olan bu kale düşmeyecek. Bu öyle bilene. Biz avukatlar ve barolar, yasamızın 76. Maddesinin bize tanıdığı hak ve yükümlüklerden güç ve ilham alarak, ‘hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını’ özgür ve bağımsız savunmayı, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığını, kişilerin adil yargılama haklarını neye mal olursa olsun var gücümüzle savunmaya devam edeceğiz. Laik ve demokratik cumhuriyetin ‘olmazsa olmaz’ ilkelerinin bekçisi ve koruyucusu olmaya devam edeceğiz. Biz avukatız, hukukçuyuz, güce tapmadığımız gibi, zulme ve baskıya da boyun eğmeyiz. Hiç kimseden emir almayız. Gerekirse kırılırız, ama asla eğilip bükülmeyiz. Hedefimiz, idealimiz adalettir, hep onu arar onun peşinde koşarız. Biz gücümüzü üstünlerden ve güçlülerden değil, hukuktan, haktan ve halktan alırız.”
“YARGI PAKETİ DEĞİL, BASKI PAKETİ”
Tek aday olarak yeniden seçimlere katılan Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, yaptığı konuşmada, herkes için hukuk, herkes için adalet, adalet için avukat diyoruz sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.
Avukatların yargının yurttaş adına görev yapan asli unsuru olduğunu vurgulayan Öztekin, “ Avukatların örgütlü gücü olan barolar da halkın avukatıdır.  Bizler de görevimiz kapsamında 2012 ve 2014 yılları arasında 26 etkinlik yapmıştık. Etkinlik sayımızı 40’lara çıkardık. Bu da Eskişehir Barosu’nun bir gururudur" dedi.
 Bu kadar çok etkinlik yapılmasında fabrika gibi çalışmalarına neden olan yasalar olduğunu vurgulayan Öztekin, " Gerçekten bu konuda Adalet Komisyon başkanıyla görüşmüştük. Fabrika gibi çalıştıklarını onlar da itiraf ettiler.  Yaptığımız panellerin birçoğu temel yasalarla ilgili. Hala meslektaşlarımız bu konuda uyum sağlayamadı. Özellikle ceza mevzuatının bu kadar değiştiği bir ülke kesinlikle yok.  Bakın yine 35 maddelik bir yargı paketi çıkardılar. Ben buna baskı paketi diyorum aslında yargı paketi falan değil.  Zaten ne çektiysek paketlerden çektik” şeklinde konuştu.
Baro başkanının konuşmasından sonra meslekte 31.12.2014 tarihi itibariyle 25 yılını doldurmuş bulunan avukatlara Eskişehir Barosu’nun onur plaketleri verildi.
 
Editör: TE Bilişim