Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy kent meydanı tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Akçasoy'un açıklaması şöyle: "Eskişehir Kent Konseyi olarak, yeni stadyum inşaatının bitirilmesinin ardından mevcut stadyumun yıkılacak olması ve yerine yapılacak “Kent Meydanı” ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi yaklaşık bir ay önce yaptığımız basın açıklamasında dile getirmiştik.

Öncelikle o açıklamada ortaya koyduğumuz düşünce ve görüşlerimizi aynen muhafaza ettiğimizin bilinmesini isteriz.

Önceki açıklamamızda yaptığımız “Kent Meydanı” tanımlamasını burada bir kere daha yinelemek ihtiyacını duyuyoruz;

“Kent meydanları, kentlere kimlik kazandıran, kentsel iletişimin, birlikteliğin, sosyalleşmesinin ve kent kültürünün yaşandığı alanlardır. Meydanlar kentlerin kalbidir. Meydanlar, farklı etkinlikler için kullanılan sosyal ortamları yaratır ve insanları bir araya getirir. Meydanlar içinde betonlaşma ve yapılaşmaların olmadığı, estetiği ve güzelliği ön plana çıkaran alanlardır.”

O dönemde yapılan tartışmalarda da gördük ki, “kent meydanı” kavramının evrensel tanımı böyle. Gerek meslek odaları, gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse siyasi parti temsilcilerinin yaptıkları açıklamalarda hep bu noktanın (yapılaşmanın olmaması gerektiği) dile getirildiğini ve savunulduğunu gördük.

Ancak, 26 Aralık Cuma günü Vilayet Meydanı’na konulan “Kent Meydanı maketi”nde, dile getirilen bu görüş ve düşüncelerin hiç birinin dikkate alınmadığını ve yine birilerinin “bildiğini okumaktan vazgeçmediğini” endişeyle izledik.

Eskişehir Kent Konseyi olarak;

Gerek şehir kamuoyunun, gerekse konunun uzmanı kişi ve kuruluşların tüm itirazlarını ve uyarılarını görmezden gelerek bu projenin ortaya konulmasının, bir dayatmadan öte bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Bu dayatmanın neden ısrarla sürdürüldüğünü anlamakta güçlük çekiyoruz.

Kim tarafından, ne zaman, hangi fasıldan ödenek ayrıldığı, ne kadara yaptırıldığı belli olmayan bu sipariş projeyi Eskişehirlilere dayatmak ve bu projeyi Eskişehir’e yapılan bir hizmet olarak lanse etmeye kalkmak, bu şehre yapılacak en büyük kötülüklerden biri olacaktır.

Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim Tuna, bu şehirdeki görev süresini tamamladıktan sonra bir başka şehirde görev yapmak üzere ayrılacaktır. Oysa bizler ve çocuklarımız hayatlarımızın geri kalanında bu

şehirde yaşamaya devam edeceğiz. O nedenle, tüm Eskişehirlilerin isyan ettiği, kent meydanı olarak tüm dünyanın kabul ettiği evrensel kriterlere ve tanımlamalara uymayan böyle bir projeyi şiddetle savunmasını ve eleştirilere isyan etmesini anlayabilmek mümkün değildir.

Eskişehir Kent Konseyi olarak; Kent Meydanı konusundaki hassasiyetimizi bir kere daha vurgulamak istiyoruz.

Eskişehir Kent Meydanı konseptinin, hiçbir siyasi mülahazaya fırsat vermeden, şehrimizin kimliğinin en önemli parçalarından biri olacağı bilinerek yeniden ele alınması elzemdir.

Kent meydanı konusunda bu dayatmacı yaklaşımın bir an evvel terkedilip, ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, üniversitelerin ve belediyelerin birlikte, ortak akılla, bu şehrin uzun vadeli vizyonuna yakışan bir projeyi hazırlayıp kamuoyuna sunmaları en akılcı çözüm olacaktır.

Eskişehir Kent Konseyi olarak bu konuda üzerimize düşecek her türlü göreve hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz."

Editör: TE Bilişim