Eğitim İş Şube Başkanı Kadir Önder, değiştirilen üniversiteye giriş sistemi hakkında konuştu.

Üniversiteye giriş sınav sistemindeki değişiklikten söz eden Önder, “Çocuklarımız üzerinde yine deney yapılıyor. Önceki sistemi sanki uzaylılar yapmış gibi kötüleyerek yeni sistemler kurgulanıyor. Bu sınav sistemi düşünülmeden, plansızca, emrivaki ile hazırlanmıştır. Pek çok yanlışlık içermektedir. Çocuklarımıza çok zarar verecektir” dedi.

FIRSAT EŞİTLİĞİ HİÇE SAYILIYOR

Yaşanacak sorunlardan söz eden Önder, “1. oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusu sorulacak. 150 ve üzeri puan alanlar 2. oturuma girebilecek. Öğrenciler 150 puanı aşıp aşmadığını bilmeden huzursuz olarak 2. oturuma girecek. Bu tarihe kadar gördükleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Tarih, Felsefe Grubu, Edebiyat, Din Kültürü, Yabancı Dil vs. Dersleri 1. aşama sınavda hiçbir işe yaramayacak. Lisede sözel ve dil alanını seçen öğrencilerin yanı sıra; Mesleki ve Teknik Liseler, Spor Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, İmam Hatip Liseleri vs. seçen öğrenciler çok dezavantajlı başlayacak. Çünkü bu okullarda;  Matematik ve Türkçe Dersi, Anadolu ve Fen Liseleri kadar çok işlenmiyor. Fırsat eşitliği hiçe sayılıyor.”

“Bu yıl bu sistemin geleceğini bilse idi 9. Sınıf öğrencilerimiz farklı tercih yapabilirlerdi” diyen Önder, “Şimdi belki de pek çok öğrenci yaptığı tercihten dolayı pişman olacak. 11. sınıfın bilinçli öğrencileri 1. sınav konularının çalışmasını tamamladı. Emeklerinin boşa gittiğini düşünecekler. Zaman ve bilgi kaybı olacak. Kaldı ki, 4 yılın kazanımını ölçmeye 80 soru yeterli değildir. Bu sınav ölçme ve değerlendirme kriterleri açısından geçerli ve güvenilir değildir” dedi.

Önder, “Bu sınav uygulamasın elle tutulur hiçbir yeri yoktur. Bu işi bilen bilim insanları ile, bu işin paydaşları ile görüşülmeli, sınavlarla ilgili yeni düzenlemeler yapılmalıdır.Ben yaptım oldu zihniyeti doğru değildir! Başka alanlardaki eksiklikleri kapatmak için, yeni gündemler yaratıp göz boyamak için, çocuklarımızın geleceği ile oynamayın” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim