Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile birlikte gazetecileri Porsuk Barajının son durumunu göstererek açıklamalarda bulundu.

“Porsuk ve Porsuk Barajının 2018 Temmuz ayı sonunda ne durumda olduğu çok iyi gözüküyor. İleride barajın uç kısmı görünüyor, oysa Porsuk Barajı’nın kilometrelerce hazineye sahip gözükmesi lazım ” diyen Büyükerşen, barajın su seviyesinin ne kadar indiğini gösterdi.

“DEFALARCA UYARDIK, BURADA BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ”

Polatlı’da çiftçilerin, Ankara'daki siyasiler üzerinden, DSİ Eskişehir Bölge Müdürlüğüne baskı yapıldığını belirten Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, şunları söyledi:

“Sadece Porsuk'un Eskişehir'den geçen kuzey ve güney kanalları ile sulama yapılması gerekirken tarım için su verilmesi gerekirken, Porsuğun ana yatağını açması üzerine hızla su kaybına neden oluyor. Eskişehir'de bu sene içme ve kullanma suyu konusunda büyük sıkıntılar bekliyor.

Porsuk havzası dolu olmamasına rağmen şimdi incecik su haline gelmiştir. Yüzde 45'lerin altına düşmüştür, düşüş daha da devam edeceğine benziyor. Yaza yeni girdiğimize göre Ağustos ve Eylül aylarında da Porsuğun baraj sularını Porsuk ana yatağından vermeye devam edersek, su sıkıntısı çok ciddi haline geliyor. Susuz kalmak kaçınılmazdır. Biz defalarca uyardık, burada bir kez daha uyarıyoruz, Eskişehir'in oylarıyla seçilen milletvekillerini göreve davet ediyoruz. Valilik ve DSİ Ankara'nın baskısına dayanamıyor. Vermemeleri lazım. Polatlı’da çok su isteyen vahşi sulama ile üç-beş kaç kuruş kazanabilmeleri için yapılan bu iş, doğa katliamıdır hem de suyun vahşice kullanılmasından başka bir şey değildir.

Valiliğimizin kayıtsız kalmaları bizi üzüyor, onları da göreve davet ediyoruz. Eskişehirlileri de suları tasarruflu kullanmaya davet ediyoruz. Basın mensupları da bunun peşini bırakmayın.

SAĞLIK YÖNÜNDEN SON DERECE TEHLİKELİ

Bu konuda bizim davalar açmamız lazım. Türkiye’de dava açıp sonuçlanana kadar Porsuk barajında su kalmaz.  Bunun doğrudan idari denetimlerle yapılması lazım. Fakat bizim sesimiz dikkate alınmıyor.  Su azaldıkça bizim içme ve kullanma suyu için üstte su olmadığı için, dipten su almamız lazım. Ne kadar alabiliriz bilmiyorum ama dipten su almanın sakıncaları var. Bütün kirlikler dibe vurur. Porsuk barajının dibinde kokuşmaya başlamış yosunlar, çeşitli maddeler, ağır maddeler vardır. Bu kez onlar da kullanma suyu arıtma tesislerine gelecek bunları ne kadar arıtmak için gayret gösterirsek gösterelim ağır materyallerle başa çıkmamız mümkün değil. Ayrıca kokuyu bertaraf etmemiz mümkün değil. Sağlık yönünden son derece tehlikeli.

Böyle vahşi sulama bölgesine karşılık Porsuk suyunun tüketilmesi en büyük sorumluluğu, DSİ'nin büyük sorumluluğu.

Göletler yapıyoruz, bunların bir tanesi olan Ilıca Göletinin macerasını biliyorsunuz. Nihayet mahkemeyi kazandık. Mevcut iktidarın yerel yöneticileri, kasten engellemeler yaptılar. Mahkemelere verip geciktirdiler. Halbuki biz 8 yıl önce yapmaya başlamıştık. Bunlar yedek, Porsuk kadar derde deva olmaz ama yedek bir göletti. Bu tür göletleri birleştirdiğiniz zaman susuzluk tehlikesini önlemeye çalışırsınız.

Eskişehir'deki bir milletvekilinin engellemesine rağmen, baskılara rağmen mahkeme bizi haklı buldu.

2018 yılı bütçesine suyu 26 kilometre öteden su getirecektik. Kalabak suyu depolarına Kalabak suyu ayarında idi, Porsuktan gelen suyla karıştırarak içme suyu yapacaktı. Boru döşemek için hazırlanan ödeneği bütçeden engellediler AKP'li meclis üyeleri. Boruları alamadık, ithal boruları. Mahkeme kararından sonra almaya kalktık, bu kez bütçedeki para yetmiyor. Çünkü dolar fiyatları fırladı. Maalesef 2018 yılında bunu yapma şansına sahip değiliz.

VEYSEL EROĞLU'NA MEKTUP YAZDIM

Eskişehir'in talihsizliğidir . Polatlılı çiftçinin sulama ihtiyacı Sakarya Nehri'nin oralardan karşılanabilir. Eskişehir’in yegane suyu olan Porsuk suyunun heba edilmesine karşıyız. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sorun çözülür. Bizzat Veysel Eroğlu'na bakanken olduğu dönemde şahsına özel, akademisyen olarak mektup yazdım. Bürokratik yazışmaların dışında mektup yazdım. Daha sonra belediye olarak da resmi olarak da müracaat ettim. Eskişehir'in nüfusu hızla artıyor, su ihtiyacı artıyor, Porsuk Barajı bundan başka fazlasını karşılayamaz, Kütahya'nın sanayisinin kirlettiği endişesini ilettik. 30-40 yıl sonrasının Eskişehir’in su ihtiyacını dile getirdik. Sakaryabaşı’ndaki doğal temiz su kaynağını devlet yatırımı olarak Eskişehir'e getirilmesini söyledik. Başvuruda bulunduk ama hiç bir cevap alamadık.

YERALTI SULARI TERMİK SANTRAL İLE KULLANAMAZ HALE GELECEK

Bir de başımızda termik santral sorunu da var. Kömürlü Termik Santrali soğutmak için muazzam su ister. Yeraltı suları da bu santral sayesinde kullanamaz hale gelecek. Siyaseten değerlendirmek, politika yapmak anlamında değil, su kaynaklarını kullanan iktidar vizyonunun çok daha farklı olması lazım. Bizim görevimiz sınırlı biliyorsunuz, tüm engellemelere rağmen çalışmaya çalışıyoruz.

İktidar partisinin “Belediyeleri istiyoruz” demeleri yetmiyor, bunu nasıl yapacağını, Eskişehir'i için neler yapacağını söylemeleri lazım, projelerle olması lazım. Öyle boş laflarla boş projelerle olmaz.

POLATLI PORSUK BARAJI’NI BOŞALTIYOR

Eskişehir’in önümüzdeki aylarda içme kullanma suyu sıkıntısı çekme tehlikesi her geçen gün daha da artıyor.

Dün Porsuk Barajı’ndaki durumu basın mensupları ile birlikte yerinde inceleyen Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları durum karşısında adeta isyan ettiler.

 “Eskişehir’in en büyük su kaynağı olan ve Kütahya ili ile birlikte kullanılan Porsuk Çayı Barajı’nda azalan su seviyesi karşısında, başta DSİ Bölge Müdürlüğü ve Eskişehir Valiliği bürokrasisinde tam bir vurdum duymazlık sürmektedir” diyen başkanlar, konunun AKP’li Eskişehir Milletvekillerini de Bakanlıklar nezdinde harekete geçerek Polatlı’lı sebze ekicilerinin isteğine uyarak DSİ’ye Ankara’dan verilen talimatla Porsuk Çayı suyunun vahşice kullanılmasına son verilmesini sağlamalarını istediler.

DSİ Bölge Müdürlüğü yönetiminde olan “Porsuk Baraj Gölü Sularının Kullanım Hakları” konusunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında belirlenen anlaşmaya göre baraj sularının %21’i Eskişehir’in içme ve kullanma suyu olarak, %36’sı sulama, %28’i taşkın koruma ve %15’i de enerji elde etmek için kullanılmayı şarta bağlamaktadır. Yine aynı anlaşmaya göre bu su miktarının 320 milyon metreküp olmasını öngörmüştür. Mevsim nedeniyle barajdaki kullanılabilir su miktarının 320 milyon metreküpün altında olması halinde barajdan sulama amaçlı miktarda kısıtlama yapılması hükmü de anlaşmada yer almıştır. Hal böyleyken Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Sulama Birliği’nin kurak geçeceği anlaşılan mevsimlerde çiftçilerin çok su gerektiren yeşil yapraklı sebzeler yerine kuru ziraate elverişli ekim yapmaları uyarılarına uymamayı alışkanlık haline getiren Polatlılı ekiciler hükümet ve Ankara bürokrasisine yaptıkları siyasi baskı ile Eskişehir DSİ Bölge Müdürlüğü’ne verdirilen talimatlarla, sulama kanalları dışında Porsuk’un ana yatağına verilen su kapaklarını sonuna kadar açtırarak baraj su seviyesinin hızla düşmesine sebep olmaktadırlar. Bu durum karşısında Eskişehirlilerin ve Belediyelerin uyarıları ile şikayetleri karşısında yetkili idarecilerin Ankara baskısı karşısında susmaları dikkat çekicidir.

Yılda Eskişehir’e verilen 165 milyon metreküp su rezervinin bu yıl Temmuz ayı başından itibaren günde 1.100.000 metreküpü Porsuk yatağına ve oradan da Polatlı’ya verilmektedir. Vahşi sulama olarak kullanılan bu miktar her gün verilen 800.000 metreküpü ile gittikçe artmaktadır. Diğer bir deyişle Polatlı’ya Eskişehir halkını cezalandırır gibi su verilmektedir. Ayrıca içme ve kullanma amaçlı alınan suyun miktarı yanında kalitesi de oldukça önemlidir. Porsuk Baraj Gölü’nün doluluk oranı düştükçe yıllardır hunharca kirletilen Porsuk Baraj Gölü’nün tabanına daha da yaklaşılacak ve burada yıllardır biriken ağır metaller de bir problem olarak ortaya çıkacaktır. Bu gibi problemler ise Eskişehir halkının içme ve kullanma suyunu sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırmak için çalışan ESKİ Genel Müdürlüğü’nü pahalı ve zor arıtım tekniklerini uygulamaya mecbur bırakacak, aynı zamanda 2019 yılını halkın susuz geçirmesine sebep olacak ve Eskişehirlilerin 2019 yılını susuz geçirmesi sonucunu doğuracaktır.

SON YILLARDA PORSUK BARAJI’NDAKİ EN YÜKSEK DOLULUK ORANLARI

Yıl

2015

2016

2017

2018

Doluluk Oranı (%)

77

82

65

56

Toplam Depolanan Su Hacmi (m3)

346.500.000

369.000.000

292.500.000

252.000.000

Editör: TE Bilişim