Eskişehir Kent Konseyi, Tepebaşı ve Alpu ilçeleri sınırlarında tesis edilmesi ve işletilmesi planlanan Termik Santral, Yeraltı Maden İşletmesi ve Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi’nin kentimizin tarım deposu olan Alpu ilçesi için yaratabileceği tahribata dikkat çekti.

Termik Santral ile ilgili açıklama yapan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, konu gündeme geldiği andan itibaren, ilgili çalışma grupları ile söz konusu projenin çevreye ve insan sağlığına etkilerine dair araştırmalar yaptıklarını söyledi. Kömürlü termik santrallerin bir yandan yerelde yaşam alanlarını yok ederken diğer yandan ise küresel iklim değişikliğine sebep olabildiğine dikkat çeken Akçasoy “Ülkemizde tarım arazilerinin korunması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun “Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararı” kapsamına giren ve İç Anadolu’nun zengin ovalarından olan Alpu bölgemizde, insanların temel geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerin sağlıklı devam edebilmesi için gerekli tüm tedbirler alınmalı.”dedi.

Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Güder ise” Sağlıklı yaşamak her insanın en temel hakkıdır. Eskişehir kent merkezinin ve çevresinin temiz havasının sürdürülebilirliğini hedefleyen farkındalık çalışmaları yaparken, bölgemizde yeni kirlenmelere yol açabilecek uygulamalarda alınması gereken tedbirlerin takipçisi olacağız.”diye konuştu.

Enerji Çalışma Grubu Başkanı Dilek Bayraç da konuşmasında “İklim kriziyle mücadelenin yolu yenilenebilir enerjiden geçiyor. Türkiye’de, dünyada olduğu gibi sera gazı emisyonunun yüzde 71’ini enerji oluşturuyor, enerji verimliliği potansiyeli hükümetin kendi verilerine göre yüzde 25. Bunun yarısını bile kullansak Alpu’da kurulması planlanan termik santrale gerek kalmayabilir.”ifadelerini kullandı.

Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Ali Kara ise, lületaşının çıktığı bölge olan Alpu ovasında kurulması planlanan termik santralin, ünü kentimizden dünyaya yayılan değerli taşımızı yok etmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

                                                                

                                                       

Editör: TE Bilişim