ESKİ genel Kurulu 3 Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Başkanlığında gerçekleştirildi. Genel Kurulda Eskişehir’in şebeke suyuna %5 oranında zam kararı çıktı.

ESKİ Genel Kurulu tek madde olan 2018 yılı ve izleyen iki yıl bütçesini görüşerek karara bağladı. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen madde komisyonca oy birliği ile kabul edilerek gündeme alınırken Bütçe dosyası tartışmaları da beraberinde getirdi. Komisyon tarafından İlçelerde ESKİ tarafından yapılan çalışmaların zamanında yapılmadığı takdirde alt belediyeye para öder’ şeklinde ilave edilen konu Başkan Yılmaz Büyükerşe’in sinirlenmesine neden oldu.

PARA OLDUKÇA YAPILACAK

Konuyla ilgili tepkisini sert bir dille açıklayan Yılmaz Büyükerşen, “Bütün yollarınızı köyler dâhil hepsini belediye üstlenmiş durumda. Bu ne ola ki? Birde ESKİ size para ödeyecek. Çöp toplamaktan başka yapacağınız iş yok zaten. Böyle kanuna ve mantığa aykırı hiçbir teklif getiremezsiniz. Sizler değil misiniz ‘ulaştırma büyükşehir’e ait’ diyen bu işlerde ESKİ’ye ait. ‘Yapılmayınca’ diye bir şey yok. Para oldukça yapılacak. Her türlü akla mantığa hukuka aykırı şeyler söylüyorsunuz. Bunun ihalesi, zamanı var, ödenek çıkması lazım. Lütfen bunlarla meclisi meşgul etmeyin” şeklinde çıkıştı.

EN UCUZ SUYU KULLANIYORUZ

Daha sonra diğer bazı Büyükşehir Belediyeleri ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin su satış oranlarını slayt sunum eşliğinde açıklayan Yılmaz Büyükerşen, “Meskenlere uygulanan tarifeler burada gösterilmiş durumda. En ucuz su dağıtımında 30 şehirden sondan üçüncü Eskişehir. Kimse su satışlarında Eskişehir’in eline su dökemez. %5 zam teklif edilmiş, ben de söyleyecektim, sağ olsun hükümetiniz öyle zamlar bindirdi ki vatandaşın üzerine, basit bir gazoza bile özel tüketim vergisi bindirdi. Vatandaş için yazık, böyle zamları gördükçe %5’lik zam teklifine katılıyorum arkadaşların” diye konuştu.

İSKONTO %10 OLACAK

AK Partili Ahmet Yapıcı bir önerge vermek istediklerini ifade ederek, “İşyerlerinde %5’lik su zammı yanında %5’lik iskonto uygulanacak bu durum gizli bir zammı ortaya çıkarmaktadır. Daha önce Elektronik Kartlı Sayaç (EKS) abonelerine %10 iskonto uygulanmakta idi. Eğer %5 iskonto kabul edilirse bu yerlere %5 gizli bir zam daha konulmuş olacak. Vatandaş suyu %10 zamlı kullanacak” dedi. Verilen önerge ile İşyerleri, Öğrenci Yurtları, Özel Hastaneler gibi abonelerin %10 iskonto uygulanması talep edildi. Önerge oy birliği ile kabul edildi.

BÜYÜKŞEHİR BARAJ İÇİN DAVA AÇACAK

Baraj konusu yine gündeme gelmesi üzerine bir açıklamada bulunan Başkan Yılmaz Büyükerşen, “yargı süreci diye bir şey yok. Ama başlayacak, çünkü biz dava açacağız, Eskişehir Belediyesi olarak. Yargı süreci kısa sürer dediniz ama öyle bir süreç yok” diye konuştu.

Konuyla ilgili söz alan Tuncer Köküer ise, “Burada yargı süreci bitmişti zaten. 2017 yılına kadar hiç bir şey yapmadınız. Burada yargı kararını bir başka kurum iptal edemez. Siz verilen mahkeme kararına rağmen tekrar Tarım Bakanlığına başvurarak aynı talebi ortaya koydunuz. Bunun böyle yapılması mahkeme kararına direnmiş olursunuz. Belki bilmiyorlardı arkadaşlar. ESKİ’deki arkadaşlar mahkeme kararına karşı direnme pozisyonuna düşmüşlerdir. Belki suçları yoktur ama aynı kararla komisyona gidiliyor. Benzer konular imar konularında da olursa mahkeme bozuyor. Bize tekrar geldiğinde aynı kararı alırsak mahkeme kararına direnmiş oluruz. Burası tehlike arz edecek dediniz. Suyu tutmadan önce devirasyon tünelini yaparsınız. Sonra barajı yükseltirsiniz ondan sonra su tutulması gerekirdi. Baraj bitmeden su tutulduysa daha vahimdir. Bunlar teknik hatalardır, burada bir tehlike varsa bunda ESKİ sorumludur” dedi.

Buna karşılık Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’in yeden su rezervasyonuna karşı olup olmadıklarını sordu. Köküer ise olması gerektiğini belirterek, “ biz daha öncede söyledik. Ancak ne belediye ne ESKİ, yer altı suları ile ilgili ne de başka su kaynakları için çalışma yapmadınız” yanıtını verdi.

Yapılan tartışmaların ardından isim isim oylanan gündem Plan ve Bütçe Komisyon Raporunun son maddesi olan ilçelerdeki bitirilmeyen işlerin parası ödenmesi konusuna Başkan Yılmaz Büyükerşen veto kararı verirken diğer maddeleri kabul ettiğini açıkladı. Öte yandan su zammına karşı olduğunu belirten Ak Partili Mustafa Önder ile Hamdi Karakuş red oyu kullandı. Kullanma suyu zammı Oy çokluğu ile kabul edilmiş oldu.

Editör: TE Bilişim