Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumu Yılmaz Büyükerşen başkanlığında vetolu ve tartışmalı geçti.

8 madde üzerinde 1,5 saat görüşülüp tartışılırken, 34 madde topluca 1 dakikada meclisten geçti. Meclise getirilen 42 maddeden 8’i oy çokluğuyla kabul edilirken 34 madde ise oy birliğiyle meclisten geçti. 5 gündem maddesi ise Başkan Büyükerşen tarafından veto edildi.

Gündemin ilk maddesinde yeralan, yol harcamalarına katılım payı ile ilgili madde görüşüldü. Vatandaşlardan katılım payı alınmaması AK Partililerin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Büyükerşen bu kararın Anayasa Mahkemesi tarafından bozulduğunu buna rağmen AK Parti Grubunun böyle bir karar alarak hizmeti geciktirdiğini söyledi. Büyükerşen ısrar kararı olduğu için maddeyi mahkemeye taşıyacağını belirtti.

Gündemin ikinci maddesinde yeralan; Kentpark ve Sazova'da bulunan büfelerin işletilmesini içeren madde de tartışmalara neden oldu. AK Partililer daha fazla para kazanılabileceğini belirterek büfelerin belediye şirketine devredilmemesini istedi. Meclisin yetkisi dışında büfelerin belediye şirketine devredilmesini engellediğini söyleyen CHP Grubu maddeye ret oyu verdi. Büyükerşen de belediye şirketine kiracılarla yaşanan sorunların kolayca çözülebildiği için devredildiğini söyledi. Komisyon raporu AK Partililerin oyları ile kabul edilirken Başkan Büyükerşen maddeyi veto etti.

Yine tartışılan maddelerden birisi olan  3 maddede Ahmet İlker kırsal kalkınmaya yönelik projelerin reddedilmesinin kamu yararına olmadığını söyledi. AK Partili Mustafa Önder ise kararın kanuna uygun olduğunu belirterek, “ Kırsal kalkınmaya yönelik sosyo- ekonomik dengesizlik ortadan kaldırılmak isteniyorsa bunu köylüyü ırgat yaparak mı gerçekleştireceğiz?  Neden bizim işçimiz, köylümüz kendi işinin patronu olmasın” diye sordu.

Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, köylünün kalkındırılması için önerge verdiklerini vurgulayarak, ““ Bizim köylümüz patron. Çünkü kooperatif kuruyoruz, hepsi de üyesi.  İpek böcekçiliği çok önemli bir üretim tarzı ama bugüne kadar yapılmamış. Dut ağaçlarını kesmişler. İpek böcekçiliği dut ağacıyla oluyor. Amacımız İpek böcekçiliği yapmak değil, dut ağaçlarını tüm Türkiye’de yaymak. Sarıcakaya’da dut ağaçlarını yok edip yerine çürük meyve üreten politikalar üretiyorsunuz.  Bu halka, köylüye zarardan başka bir şey yapmıyorsunuz” diye yanıt verdi. Büyükerşen bu kararı da veto etti.

Gündemde yeralan Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının nereye yapılacağı konusunda yine tartışma çıktı. İTÜ ile belediye arasında gerçekleştirilecek ortak hizmet projesi için protokol yapılması konusunda AK Parti red oyu verdi. AK Partili Mustafa Önder neden red oyu verdiğini şöyle açıkladı:

“Belediye hizmet binasının İtfaiye’nin oraya yapılması yanlış.  Çevre yolunda bulunan Emniyet binasının karşısındaki arazi daha doğru olacaktır.  Seyitgazi yolu üzerinde araziye gençliğin yararlanacağı bir sosyal proje yapılabilir.”  Önder ayrıca proje planlarının da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin çizmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Büyükerşen ilgili maddeyi de veto ederek konuyu mahkemeye taşıdı.

Başkan Büyükerşen meclise getirilen Muttalıp Mahallesi ile ilgili plan değişikliği ve servis araçlarının yaşlarının büyütülmesi gerektiğini içeren maddeleri de veto etti.

                                                                                       

Editör: TE Bilişim