SÜREKLİ VE DÜZENLİ KONTROL

Başkan Büyükerşen'in açıklaması şöyle: "Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’ın Eskişehir’i ziyaretinde, gerek yeni Kampüs Hastanesi’nin yol durumu, gerek içme ve kullanma suyumuz konusundaki beyanlarının, bazı gazetelerdeki yer alış şekli itibariyle, kendisine verilen yanlış, eksik ya da kasıtlı bilgiden kaynaklandığını düşünmekteyiz. İnşaatı henüz bitmemiş hastanelerin yol yapımı hakkında yaptığımız gerçek durum açıklamasına basınımız yer verdiği için, bugün de (bizce malum bazı bürokratların) gerçek dışı bilgi aktarma alışkanlıklarından kaynaklanan, Sayın Bakanın kullanma suyumuz konusundaki sözleri üzerine belediyemizce gerçek durumu açıklamak zarureti doğmuş bulunuyor. Şöyle ki; şehir merkezimizde şebeke suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğu Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürekli ve düzenli olarak takip edilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğü, kimyasal açıdan, yılda 10 kez 28 parametrenin denetimi için sudan numuneler alarak Afyon Akredite Halk Sağlığı Laboratuvarı'na göndermektedir. Gönderilen numunelerin analizleri yapıldıktan sonra rapor hazırlanarak ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildirilmektedir. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her ay içerisinde en az 20 noktadan numuneler alınarak 9 adet kimyasal ve 3 adet mikrobiyolojik parametre analizleri yapılmaktadır.

"2017'DE 2 MİLYONLUK YATIRIM İLE BİR MERKEZ LABORATUVARI DAHA KURDUK"

Şehir merkezinde bulunan Orhangazi Mahallesi Ömür Mevki Arıtma Tesisi ve Sarısungur  Göleti   Arıtma Tesisleri, yaklaşık olarak 750.000 nüfusa hizmet etmekte olup Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetim izleme ve kontrollerde içme ve kullanma sularımızda bugüne kadar herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Bu periyodik bilimsel incelemelerden başka, bazen vatandaş şikâyetleri üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğü söz konusu şikayet noktalarından da numuneler alıp aynı kontrolleri yapmaktadır. Bu noktalardan alınan numune incelemelerinden de bugüne kadar herhangi bir olumsuz sorun tespit edilmemiştir.      Şehrimize daha iyi hizmet verebilmek için 2017 yılı Ocak ayı itibariyle ESKİ Genel Müdürlüğümüzce yaklaşık 2.200.000 TL yatırım yapılarak modern bir Merkez Laboratuvarı daha kurulmuş olup kimyasal ve mikrobiyolojik olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edilen bütün parametreler ile pestisit parametreleri Genel Müdürlüğümüz tarafından da ayrıca takip edilmektedir.BMerkez Laboratuvarımız arıtılmış sulardan saatlik, günlük, haftalık numuneleri alıp gerekli analizleri muntazaman yapmaktadır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereğince istenilen parametrelerin günlük olarak takip edildiğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır. Şehir merkezindeki depolar, terfi merkezleri ve şehrin farklı noktalarından da numuneler alınarak sürekli analizleri yapılmaktadır.

6 NOKTADA DAHA ARITMA TESİSİ

Bütün bunlardan başka belli periyotlar da Porsuk Barajı ve barajı besleyen yan derelerden (17 farklı noktadan) numune alınarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır. İsveç Modeli dikkate alınarak Avrupa Yatırım Bankası ile Kuzey Ülkeleri Yatırım Bankası kredileri ile yaptırdığımız Scada Sistemi sayesinde Eskişehir il merkezinde bulunan içme suyu depoları ve terfi istasyonlarının tamamı bir merkezden otomatik olarak ayrıca takip edilmektedir. İl Özel İdaresinin görevlerinin Büyükşehir Belediyemize devrinden sonra,  şehir merkezi dışındaki ilçelerde uzun yıllardan beri süregelen su sorunlarının çözümleri için çalışmalar halen yapılmaktadır. 6 noktada (Çifteler Merkez, Alpu Merkez, Alpu Bozan, Günyüzü Merkez ve Atlas Mahallesi, Seyitgazi Beşsaray-Üçsaray- Göknebi Mahalleleri, Seyitgazi Akin-Gemiş ve Kırka Mahalleleri) yapılacak olan arıtma tesislerinin ihaleleri tamamlanmış olup yapımlarına başlanmıştır. 2017 yılı içerisinde yapımları tamamlanacak olan arıtma tesislerinden sonra daha güvenilir su bu noktalardan verilebilecektir."

YOL CEVABI

Yeni Şehir Hastanesi’nin yol çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılamadığı için devreye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın girdiğini de ifade eden Bakan Akdağ,"Mutlaka hastanelerimizin yollarının yapılması lazım. Şehir içindeki yolların yapılma vazifesi bildiğiniz gibi belediyelere aittir. Bu Eskişehir Belediyesi tarafından yerine getirilemeyeceği anlaşıldığı bir hizmet olduğu için Ulaştırma Bakanlığımızla bu meseleyi görüştük. Sağolsun Ulaştırma Bakanlığımız, Kara Yolları Genel Müdürlüğümüz görevi kendi üzerine aldı" diye konuşmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen bu açıklamanın da gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bu açıklamaya da öyle yanıt verdi: "Çevreyolu üzerinde yapılacak bir yolda belediye sorumlu olabilir mi? yollar kimin mülkiyetinde ise ancak onlar onun altında ya da üstünde iş yapabilirler, karayolları üzerinde üst geçit yapma yetkisi bende yok, yetki karayollarının. şehir merkezindeki bize kayıtlı olan yerlerdeki işleri biz yaparız. kaldı ki bu konuda bize haksızlık yapılıyor, çünkü epeyce sürecek ve içinin donatımı ve hizmete başlaması da çok zaman alacak diye düşünüyorum, 71 evlerden gidecek bir yol vardı onu da yaptık. ne hikmetse gelen devlet büyüklerine yanlış bilgi vererek aleyhimize konuşmalarını sapğlamak gibi bir gelenek var. bu alışkanlıklarından bir türlü vazgeçiremedik kraldan çok kralcı olan bu arkadaşlarımızı. şunu sormanız gerekirdi, bundan epey bir süre önce oraya tramvay ulaşımı sağlamak için kredi gerekmişti, belediye meclisi konuyu komisyona havale etmişti, bunun 10 gün içinde meclise getirilmesi gerekirdi ama getirmediler. böyle olunca resen getiriyorum ama bu seferde aleyhte karar veriyorlar.Buna da bazı basın mensubu arkadaşlarımız da alkış tutuyor."

KÜTAHYA SORUNU

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yaıtlayan Büyükerşen, Kütahya ile yaşanan Porsuk Barajı'nın kirletilmesi sorununa ilişkin ise şunları söyledi: "Asıl sorun Porsuk Barajımızının rezervleridir, bildiğiniz gibi Porsuk Kütahya'dan ötede Kütahya hem o suyu kullanıyor hem de kirletip baraja gönderiyor. Yıllardan beri süre gelen bir Kütahya sorunumuz var, Kütahya'nın Porsuk Barajı'nı kirletme sorunu var. Daha önce de bunu protesto etmiştik, arıtma tesisleri var ancak çok eski ve ne yazık ki bunu kullanmaktan kaçınan bir belediye var. Biz hiç görevimiz olmadığı halde Kütahya bölgesinden de örnekler alarak orayı da kontrol etmeye çalışıyoruz zaman zaman. Eskişehirliler hiç endişe etmesin böyle bir sorun yok."

"ÇEŞMEDEN AKAN SU İÇME SUYUDUR"

Çeşmelerden akan suyun içme ve kullanma suyu olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyüklerşen, "Geçmişten beri eski müdürlerimiz de çeşmeden suyu alıp alıp bardaklarla içtiler, Eskişehir'in başka kaynağı yok, ESKi Genel Müdürlüğü'nün olduğu yerde arıtma tesisleri var, burada sular çeşitli işlemlerden geçiyor, Eskişehirli tatlı suya kalabak suyuna alışmışlardır, ancak bizim şebeke suyumuz çeşmelerden akan suyumuz da içme ve kullanma suyudur. Evde musluktan akan da sağlıklı ve içme suyudur. bütün dünyada atık u tesislerinde bile arıtma ve çeşitli işlemlerden sonra kullanma suyu elde eder. Dolayısıyla herkes kalabak suyu alma durumunda değil biz bu kullanma suyumuzu da tatlandıracak bazı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilişim