Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayının son toplantısında 2017 bütçesi belli oldu.
Kasım ayı olağan toplantılarının 4’üncü birleşimi birinci oturumunda bütçe görüşmeleri öncesinde Eskişehir’de toprağa verilen Şehit Piyade Uzman Çavuş Özcan için 1 dakikalık saygı duruşunda bulu bulunuldu. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyon raporu okundu. Yapılan oylamada belediyenin gider bütçesinin 760 milyon, gelir bütçesinin 707 milyon olması oy çokluğu ile kabul edildi.
YOLLARI SORDU
Oylama öncesinde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı gider bütçesi incelendiğinde gerçekleşme oranının çok düşük kaldığını ifade ederek, yaptığı son 5 yıllık taramada bu oranın yüzde 50’lerde olduğunu tespit ettiğini söyledi. Yapıcı, Gerçekleşme oranının yüzde 70-75’lerde olduğu bütçelerin hazırlanmasının daha gerçekçi olacağını belirtti. Ahmet Yapıcı, belediye gelirlerinin özellikle 2014 yılından sonra ciddi bir artış gösterdiğini, büyükşehir olunduktan sonra neredeyse yüzde 50 artıl olduğunu aktararak, devletten belediyelere para gelmediği açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Ahmet Yapıcı, Büyükşehir Yasası ile 3 bin kilometrelik bir yolun belediyenin sorumluluğuna geçtiğini 170 milyon liralık artış ile bu yolların defalarca sıcak asfalt ile yapılabileceğini dile getirdi.
GELİR GİDER DENGELERİ ÖNCEDEN KESTİRİLEMİYOR
Bunun üzerine söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Evet para geliyor ancak yeteri kadar değil” yanıtını verdi.  Büyükerşen şunları kaydetti: “Yollar için asfalt yeterli değil, çoğu yolun yeniden yapılması gerekiyor, yalnızca köy yolları değil şehirde de durum aynı. Verilen rakamlar, fen işlerinin hesaplamalarının sonucudur. Bunun 1 yılda yapılmasına olanak yok, bunun için personel ve teknik kadroya da ihtiyaç var. Merkezi hükümetin gelirleri arttıkça bizim de artıyor. Bugünlerde ekonomi krize girdiği, döviz kurları arttığı ve ülkede bir karmaşa ortamına girildiğinden gelir gider dengeleri önceden kestirilemiyor, bu merkezi hükümet için de geçerli. Bu nedenle borçlanmaya gitmemiz doğal, otomotiv yan sektörünün bile yabancı şirketlerin elinde olduğunu biliyoruz, merkezi hükümet yeterince vergi geliri toplayamıyorsa bundan hükümetin yanı sıra yerel yönetimler de etkilenir. Aldığımız kredilerle yatırım gerçekleştirebiliyoruz, para olmadan hiçbir iş yürümüyor, para olması için de üretim yapmamız gerekiyor. Borçlanma ile açığı kapatma iyi niyetimizi gösteriyor, keşke belediyelerin özel gelirlerinde indirim yapılmamış olsaydı ama yapıldı. Tüm bunları uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. 2017 yılı bütçemizin Eskişehir halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
 
 
Editör: TE Bilişim