Büyükşehir Belediye Meclisinin ikinci oturumu Aydın Ünlüce başkanlığında yapıldı. Toplantıda 26 konu gündeme geldi. 4’ü oy çokluğuyla kabul edilirken diğer 22 gündem maddesi ise oy birliğiyle meclisten geçti.

2020-2024 Stratejik plan taslağına Ak Partililer ret oyu verdi. Karşı oy gerekçelerini okuyan Orhan Durmuş, planda iklim duyarlılığının arttırılmasının birinci öncelik olduğunu kaydetti.

Durmuş, Eskişehir’in en önemli sorununun trafik olduğunu, ilk olarak ulaşım sorununun belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Birkaç meslek odası temsilcisinin dikkate alındığını dile getiren Durmuş, doğrudan vatandaş görüşünün plana yansıtılmadığını aktardı.

Durmuş, ‘Bu planlarda rutin belediyecilik anlayışının devam ettirildiğini görüyoruz’ dedi. Performans hedeflerinin düşük olduğunu kaydeden Durmuş, bisiklet yolları planlarını ise olumlu bulduklarını, konunun takipçisi olacaklarını dile getirdi. 2 tane yapılacağı söylenen kapalı otopark planlamasının yetersiz olduğunu da belirten Durmuş, kaynak olmasına rağmen konuya önem verilmediğini, yeşil alan ve müze konusunda da şehrin geri kaldığına dikkat çekti.

Durmuş hazırlanan plana ret oyu verdiklerini açıkladı.

CHP’li İbrahim Arslan ise yeşil alan eleştirilerine yanıt vererek, yeşil alanı en çok olan kentlerden birinin Eskişehir olduğunu belirtti. Kentin müzeciliğe de büyük önem verdiğini aktaran Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da şehirde gerçekleştirdiği konuşmada Eskişehir’e övgüler yağdırdığını hatırlattı. Arslan, yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu vurguladı.

Öte yandan Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mihalıççık da doğalgaz sorununun çözüleceğine yönelik müjdesine teşekkür etti.

Mülkiyeti belediyeye ait olan tarım arazilerinin ve taşınmazların tarım amaçlı kullanılmak üzere birlik ve kooperatiflere tahsis edilmesi ile ilgili rapora da AK Partililer ret oyu verdi. AK Partili Murat Özcan konunun yeniden ortak komisyona çekilmesini önerdi. Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ilçelerinin de konuya dahil edilmesini ve komisyonda tekrar görüşülmesini istedi.

2020 yılı yatırım programı da tartışma yarattı. Ak Partililer yatırım konusunda Büyükşehir belediyesine eleştirilerine sunarak, karşı oy kullandıklarını kaydetti.

Yatırıma 360 milyon lira                                                   

Büyükşehir Belediyesi’nin  2020 yılı Yatırım Programında 31 kalemde toplam 360. 327. 000,00TL’lik ödenek tutarı belirlendi.

2020 yılı yatırım programında 144.000.000 TL ile en çok ödenek ayrılan Tramvay aracı alımı oldu. 44.120.00 TL Makine-techizat, taşıt, yedek parça, malzeme alımları ile bakım, onarım, yenileme ve tadilat işlerini 35.000.000 TL ile kamulaştırmalara ayrılan ödenek takip etti.

Kırsal ve kent içi yol yapımları(Meydan, araç ve yaya yolları)na 25.000.000 TL., Bisiklet yolları ve Bisiklet yerleri yapımı projesine 18.000.000 TL ödenek ayrıldı.  Güneş Enerjisi  santralleri kurulması projesi 8.000.000 TL.,  eğitim, hizmet tesisleri yapımına 17.400.000 TL ve otobüs alımlarına 20.000.000 TL’lik ödenek ayrıldı.

Editör: TE Bilişim