HABER: ŞENAY BİLİK YILDIRIM

Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ilk oturumu yapıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Yasası ile belediyeye devredilmesi gereken İl Özel İdare’nin malvarlığının devredilmediğini, bu nedenle kuruma dava açtıklarını kaydetti.

Büyükerşen, “İl Özel İdare’nin yaptığı yanlışlar nedeni ile İl Özel İdare ile mahkemelik olduk. Kuruma dava açtık, mallarını bize devretmemişler, AKP’li belediyelerde il özel idareler tüm mal varlıklarını devrederlerken bize devredilmemiş. Bu konuyla ilgili yarın ayrıntılı bir basın açıklaması yapacağım” ifadelerini kullandı.

ÖNERGE OLARAK SUNULAMAZ

Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ilk oturumu AK Parti grup sözcüsü Mustafa Birsen’in verdiği 10 önerge nedeniyle tartışmalı başladı. Verilen önergelerin meclise sunulmasının doğru olmadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Mustafa Birsen’in 10’a yakın nazım imar değişikliği ile ilgili önergesi var. Bunlar ancak bir ihtiyaç planı olarak başkanlığa sunulabilir” dedi.

AK Parti grup sözcüsü Mustafa Birsen “Yeni bir planlamaya ihtiyaç var, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın ihmal edildiği gerçeği var. Kesin hesaplarda 2011, 2012 ve 2013 yıllarında İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na Kültür ve daire Başkanlığı’na göre çok daha az ödenek ayrılmış. Bu da ihmali gösteriyor. 2014 yılında 2015 yılında ilçelere ve köylere hizmet yok dediniz bu nedenle önergeler üzerinde ısrarlıyız” diye konuştu.

İmar planlarının bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kazım Kurt ise “Çoğunluk diye her istediğiniz maddeyi koymamamız gerekir. Önergenin önce plan gerekliliklerine uyup uymadığını konuşmak gerekiyor” dedi.

DİLEKÇE VERİLMELİ

Önergelere açıklık getiren Büyükerşen, şunları söyledi: “Bunlardan bir tanesi yurt alanının konut alanına çevrilmesi ile ilgili, bir tanesi Alpu’daki su havzası ile ilgili bunun için önerge değil, ESKİ’ye dilekçe verin. Temmuz ayının tatil olması için önergeye gerek yok. İlçelere Atık Su Arıtma Tesisi yapılması için de dairenin bu işin etüdünü yapması lazım. Bunlar meclise sunulacak konular değil.”

İl Özel İdare’nin çalışma süresi boyunca ilçelere hizmet götürmekte yetersiz kaldığını ve bu anlamda sorunlar yaşandığını anlatan Büyükerşen, “İl Özel İdare’nin yaptığı yanlışlar nedeni ile İl Özel İdare ile mahkemelik olduk. Kuruma dava açtık, Mallarını bize devretmemişler, AKP’li belediyelerde il özel idareler tüm mal varlıklarını devrederlerken bize devredilmemiş. Bu konuyla ilgili yarın ayrıntılı bir basın açıklaması yapacağım” ifadelerini kullandı.  

Verilen bir önerge üzerinden bu kadar tartışma yaşanmasını bulmadığını dile getiren AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı ise, “Her gelen önergeyi İl Özel İdare yasaydı diye değerlendirmemek gerekiyor. Birbirimiz suçlayarak değil anlaşarak sonuca gitmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÖNERGE MECLİS KARARI GEREKİYORSA VERİLİR

Daha sonra söz alan Büyükerşen, 2014 bütçesi hazırlanırken ilçeler ve köyler bize bağlı değildi, dolayısıyla da buralara yatırım söz konusu değil. Mecliste bugüne adar yaşanmamış bir durumun söz konusu olduğunu belirten CHP Meclis Üyesi Jale Nur Süllü ise, “İsterseniz arkadaşlarla meclis toplantısı dışında bir toplantı yapalım, belediye meclisinde hangi konuların görüşülüp hangi konuların görüşülmeyeceğini konuşalım. Burada bir kavram kargaşası var” ifadelerini kullandı. Kazım Kurt, “Önerge meclis kararı gerekiyorsa verilir. Burada ark niyet var. Bu önergeler için idarelere başvurmak daha doğru her ilçe ya da köy yolu, çeşmesi için önerge vermek doğru değil, böyle bir yol izlerseniz hizmetin önünü kapamış olursunuz” dedi.

10 önergenin gündeme alınması konusunda ısrarcı olduğunu belirtmesi sonrasında önergelerin gündeme alınması oylandı oylama sonucunda, önergelerin gündeme alınması oy çokluğu ile kabul edildi. 

Editör: TE Bilişim