VİDEO HABERİN SONUNDA 
UKOME tarafından ulaşıma yapılan zamma karşı Halkevleri, öğrenci Kolektifleri ve Genç Umut üyeleri ilginç bir eyleme imza attı.

Tramvaya karşı bir market arabasını tramvay yolunda süren halkevciler isteyen vatandaşlara market arabası ile ulaşım hizmeti verdi. Toplu taşıma araçlarına yapılan zammı protesto etmek için yürüyen eylemciler zam geri çekilsin yazılı pankart taşıdı. Çevredeki vatandaşların meraklı bakışları arasında yürüyen eylemcilerin zam protestosu dikkat çekti. Belediyeye kadar yürüyen eylemciler daha sonra topladıkları imzaları belediye yetkililerine teslim etti. 

DELİK BÜYÜYOR

Eyleme katıalnlar adına basın açıklaması yapan Yağmur Keçeli şunları söyledi:"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından alınan kararla, 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren ulaşıma zam yapılacağı açıklandı. Yeni zamlarla birlikte hali hazırda ulaşımı pahalı olan Eskart ücretleri Eskişehirli emekçilerin kesesindeki deliği iyice büyütmüş oldu. 12 yıllık iktidarı boyunca yönetimde olduğu her kentte, sürekli rant ve paralılaştırma uygulamaları yapan AKP’li belediyelerden sıkça gördüğümüz haksız zamlar, Eskişehir’de de yüzünü göstermiş oldu. Bir öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’de üniversite öğrencileri için bu zamlar yüksek barınma ve yiyecek ücretleriyle beraber daha da fazla yük anlamına geliyor. Nüfusun yarısından fazlası asgari ücretle geçinen ve çok kısa mesafeler için yüksek ücretler ödemek zorunda bırakılan Eskişehir halkı olarak bu zamları asla kabul etmeyeceğiz. Zamlara gerekçe olarak gösterilen hiçbir neden kabul edilebilir değildir. Özel Halk Otobüsçülerinin 'isteği' üzerine yapıldığı söylenen zamlar 700 bin kişinin yaşadığı Eskişehir’de vatandaşın isteğine kulak tıkamaktır. 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz binişleri bahane edilerek uğranan zararın faturası halka kesilmek isteniyor.

TRA
MVAY YETERSİZ


O halde soruyoruz; 

* Ulaşım hizmetlerini kullanan vatandaşların yüzde kaçı 65 yaş üstüdür?
* Ücretsiz binişlerle uğranılan zarar net olarak ne kadardır?

Bu soruların yanıtı zamların ne kadar haksız olduğunun göstergesidir. Mademki sayıları 300’ü bulan Özel Halk Otobüsçülerinin ‘steği aynen yerine getiriliyor, bizler de yüz binlerce Eskişehirli olarak zamların derhal geri alınmasını istiyoruz.Ekonomik krizin eşiğinde olan Türkiye’de mazot ve diğer ulaşım giderleri AKP hükümeti tarafından dünyanın en pahalı giderleri haline getirilmiştir. Bu durum karşısında yapılacak olan şey aynı politikayı yoksul halkın sırtına bir yük daha koyarak sürdürmek değil AKP iktidarına ve onun izinden giden bütün belediyecilik anlayışına karşı mücadele etmektir. Ulaşım konusunda gün geçtikçe sıkıntıları artan şehrimizde trafik çilesi günün her saati yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluğun nedeni bizce açıktır; Toplu taşıma ücretlerinin çok yakın mesafelerde olmasına rağmen pahalı olması, Otobüs güzergahlarının gereksiz uzun ve otobüs yolculuğunun fiziki koşullarının kötü olması, tramvayın şehir merkezi dışında ulaşım konusunda yetersiz olması ve mutlaka aktarma yapmak zorunda kalınması gibi sebepler insanlarımızı toplu taşıma araçlarından uzaklaştırmakta ve özel araçlarına yönlendirmektedir. Hal böyle olunca şehir merkezinde her saat trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır.

TALEPLERİ SIRALADILAR

Eskişehir halkı olarak taleplerimiz şunlardır;

1) Zamlar Eskişehirli emekçilerin bütçesini sarsmaktadır ve acilen geri alınmalıdır.
2) Sadece 65 yaş üstü insanlar değil; kadınlar öğrenciler ve işçiler sabah ve akşam ulaşımından ücretsiz faydalanmalıdır.
3) Otobüs güzergahları ve fiziki koşullarında derhal yapılandırmaya gidilmeli ve bu konuda gerek akademik gerekse de vatandaşın fikri sorulmalıdır. Halkın sağlıklı ve parasız ulaşım hakkı olduğunu savunan Eskişehir Halkevleri olarak bu zamların karşısında mücadele edeceğimizi duyuruyoruz. Zamlar geri alınana kadar her platformda ve sokakta ulaşım hakkımız için mücadele edeceğiz."

Editör: TE Bilişim