Tepebaşı Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıl dönümü kutlama programı çerçevesinde Çanakkale Savaşları Semineri düzenledi.

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde başlayan etkinlikte, Çanakkale’ye geziye gidecek olan vatandaşlara, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı, Alan Kılavuzu ve Yerel Tarih Araştırmacısı Kamil Uzelli ve Yerel Rehber Hale Uzelli tarafından kahramanlıklarla dolu hikayeler eşliğinde anlatıldı. Savaşta yaşanan gerçek hikayeler, belgeler, şiirler ile gerçekleşen sunumda zaman zaman duygusal anlar da yaşandı.

Sunum sonrasında Kamil ve Hale Uzelli’ye çiçek takdim eden Başkan Ataç bir konuşma yaparak, “Çanakkale’yi ziyaret etmek, o toprakları gidip görmek gerçekten çok önemli. Çanakkale ne kadar anlatılsa da inanın bitmez, gittiğinizde çok daha yakından görecek ve anlayacaksınız. Oraya gittiğimizde her otobüsümüzde bir rehberimiz size eşlik edecek ve gördüğünüz her noktayı doğru bilgiler ile sizlere aktaracaklar. Bireysel ziyaretlerde bu imkanlara erişmek zor olabiliyor, birlikte gidilmesinin böyle de bir avantajı oluyor. Burada hep birlikte çok güzel biçimde yakın tarihimizi, Çanakkale Zaferi’mizi dinledik. Bir yazarın da dediği gibi, ‘Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer’ arkadaşlar. Hakikaten çok doğru bir söz… Millet olarak geçirdiğimiz çok zor günlerdi, tarihin akışını milletçe değiştirdiğimiz zaferlerdi. Bu sunumdan çok duygulandık, Allah kimseye savaş vermesin. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diye boşuna söylemedi. Kendisi her zaman barıştan yanaydı ama emperyalistler hep birlikte ülkemize saldırınca sonuna kadar savaştı. Hem Çanakkale’de hem de Kurtuluş Savaşı’nda vatanımızı kurtardılar. Şehitlerimiz sayesinde, Mustafa Kemal sayesinde bugün buradayız. Onların fedakar mücadelesi sayesinde ülkemizde özgürce yaşayabiliyoruz. Bu sebeple bu iki savaşı çok iyi bilmemiz lazım, bu tarihi olayları hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamız lazım. Hepsi nur içinde yatsınlar, kendilerine ne kadar minnet etsek azdır. Çanakkale’den döndüğümüzde orada hissettiklerinizi, öğrendiklerinizi lütfen yakınlarınıza da anlatın. Anlatın ki orada yaşananları hepimiz çok iyi bilelim. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.

Seminere katılan vatandaşlar da etkinlikten ötürü Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’a teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilişim