Haber: Erdoğan Ekiner

Sivas katliamın azmettiricilerinden biri olan idam cezasına çarptırılan kişinin Cumhurbaşkanı tarafından serbest bırakılmasına Alevi dernek ve vakıfları sert tepki gösterdi.

Cem Evi önünde kitlesel basın açıklaması yapan Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği. Alevi Dernekleri Platformu; "Ne Maraş'ı, Ne Çorum'u, ne Sivas'ı unuturuz, ne de failleriyle birlikte yol yürüyüp canileri serbest bırakanları" denildi.

Platform adına basın açıklaması yapan Kamer Durur, "Biz Alevi ve Bektaşi toplumu olarak 'İncinsen de İncinme' felsefesini benimsemiş ve bu coğrafyanın asıl sahipleri olarak, yüzyıllardır katliama uğramış, ezilmiş, baskı görmüş ama yine de inancından ve felsefesinden vazgeçmemiş bir toplumumuz" dedi.

"Kanayan yaramız olan ve yıllardır adalet bulamadığımız, ülkemizin kara günü olan Sivas katliamının azmettiricilerinden biri olan söz konusu cani, 16 Haziran 2000 tarihli mahkemede Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak suçundan idam cezasına çarptırılmıştır" diyen Durur şunları söyledi:

"Caninin idam cezası 22 Mayıs 2005 tarihide ve ölüm cezalarının kaldırılması ile kanunun 1. ve 2. maddeleri geçici 11. madde gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmiştir.

Ne yazık ki kamunun adelet duygusu ve vicdanı hiçe sayılarak Cumhurbaşkanı tarafından 26 Ocak 2020 tarihinde verilen bir kararla söz konusu cani geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmıştır.

Hapishanelerde daha mahkemeye çıkmadan bir çok aydınımız canından olurken diğer taraftan binlerce mahkum hasta, ölümle burun burunayken ve onlar için hiç bir şey yapılmazken, toplumun hatta tüm insanlığı derinden etkileyen katliamı gerçekleştirmiş kişinin serbest bırakılması bizler tarafından kabul edilemez bir durumdur.

Biz Alevi toplumu ve bu ülkenin aydınlık yüzleri olarak bu kararı lanetliyoruz. Ne insani, ne hukuki, ne de vicdani karşılığı olmayan bu kararı tanımıyoruz.

'Dün Ali'yi sevmek Alevilikse, en büyük Alevi benim' diyenlerin bugün Ali dostlarını, Ali yoldaşlarını katledenleri serbest bırakıyor olması bir handikaptır.

Şunu bir kez daha söylüyoruz:                                                              

Ne Maraş'ı, Ne Corum'u, ne Sivas'ı unuturuz, ne de failleriyle beraber yol yürüyüp canileri serbest bırakanları.."

Editör: TE Bilişim