Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 14.05.2019 tarihinde Mihallıççık, Beylikova ve Sivrihisar ilçelerine bağlı Süleymaniye, Dumluca, Adahisar, Kızılcaören, Yalınlı, ve Karaçam Mahalleleri sınırlarında uygulanacak olan Krom – Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Planlanan Demir – Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için 14 ÇED olumlu kararı verildiğini hatırlatarak, olumlu kararına karşı hukuk yoluna başvurduklarını ve davanın kabul edilerek, ÇED olumlu kararının iptal edildiğini belirtti.

Üç ilçeye bağlı 5 köyü içine alan 31 bin dekar arazi üzerinde planlanan devasa madencilik faaliyetinin yöre halkının yaşamını kökünden değiştirecek boyutlarda olacağını belirten Yurtman, “Bu proje kapsamında planlanan faaliyetler hayata geçirildiğinde 393 bin ağaç kesilecek, günde yaklaşık 200 kamyon bu köylerin yollarında maden taşıyacak, 1 milyon tonluk üretim için yapılan kazılardan havaya yükselen toz bulutları köylerde yaşayan insanların evlerinin, bahçelerinin Porsuk Çayı’nın, bölgenin tarım arazilerinin üzerine çökecek, yaban hayatı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, zaten ülkemizde büyük ekonomik sıkıntılar içinde üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz için tarım yapmak imkânsızlaşacaktı” ifadelerini kullandı.

TALAN EDİLMEKTEN KURTARILDI

Sadık Yurtman, “Orman arazilerini ve bir köye ait merayı yokmuş gibi gösteren ÇED Raporu için verilen olumlu kararına karşı hukuk yoluna başvurmuştuk. Büyük bir mutlulukla duyurmak isteriz ki Eskişehir İdare Mahkemesi davamızı kabul ederek söz konusu ÇED Olumlu kararını iptal etmiştir” diye konuştu. Bu kararla yaklaşık 400 bin ağacın kesilmekten kurtarıldığını aktaran Başkan Yurtman, “Bölgenin yaban hayatı yok olma tehlikesinden kurtarılmıştır. Bölge insanı, neredeyse tek geçim kaynağı olan tarımsal üretim imkânını yitirme tehlikesinden kurtarılmıştır. Bu kararla ülkemizin yer altı kaynaklarının hiç değilse bir kısmı, bilim dışı üretim teknikleri ile doğanın, köylülerin yaşam alanlarının katli pahasına talan edilmekten kurtarılmıştır” şeklinde konuştu.

DESTEKLERE TEŞEKKÜR

Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman sözlerini şöyle sürdürdü: “ÇED raporuna karşı yürüttüğümüz hukuk mücadelesi sürecinde yanımızda olan ve bizlerden desteklerini esirgemeyen Eskişehir Milletvekillerimiz Utku Çakırözer’e, Jale Nur Süllü’ye, Aslan Kabukçuoğlu’na, TKP İl Örgütü’ne, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne, Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’ne, TEMA Vakfı’na, ESM Sen’e ve isimlerini burada anamadığımız emeği geçen her bir yurttaşımıza saygı ve minnetlerimizi sunarız.”

Editör: TE Bilişim