21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 155. Yılı Esminyatürk içerisinde bulunan sürgün anıtı önünde anıldı. Programda 21 farklı ülkeden 21 kişiden gelen soykırım destek mesajları duygu dolu anlar yaşattı.

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği anma ve iftar programına AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Karaçay Balkar Kültür ve Yardımlaşa Derneği Başkanı Musa Korkmaz, Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Başkanı Oğuz Yavuz, Hendek Kafkas Kültür Derneği Başkanı Kamil Şirinel ve çok sayıda davetli katıldı. Sürgün anıtına çelenk koyularak başlayan programda 21 Mayıs 1864 Soykırımı bildirisi okundu. Dernek Başkanı Cihan Ertok, 101 yıl süren Kafkas Rus savaşları ile Kafkas halklarının anavatanlarından sürüldüğünü ifade ederek, “Bizler her yıl yapılan bu soykırımı anma programları ile anıyoruz ve anmaya devam edeceğiz. Bugün cenazemiz var.  

21 Mayıs 1864; Çerkeslere uygulanan sistematik soykırımın sembol tarihidir. Çarlık Rusyası tarafından gerçekleştirilen bu soykırım esnasında yüz binlerce Çerkes katledilirken, sağ kalan Çerkes nüfusunun yüzde doksanı dünyanın çeşitli ülkelerine sürgün edilmiştir.

Bugün bizler; Çerkes Soykırımından sağ olarak kurtulan ve sürgün edilen bir neslin çocukları olarak haykırıyoruz:
“ÇERKES SOYKIRIMINI TANIYIN!”

Bugün Çerkesler olarak öfkeliyiz. Çünkü Çerkes Soykırımının üzerinden 155 Yıl geçmiş olmasına rağmen, uğradığımız haksızlığın telafisi için Rusya tarafından atılmış tek bir adım dahi yok. Bugün hala kolonyal politikalarını Kafkasya’da uygulamaya devam eden Rusya’nın Kafkasyalılara bakış açısında aradan geçen 155 Yıla rağmen bir değişiklik yok.

Rejimler değişse de Rusya devleti halen “Çerkessiz Çerkesya, Kafkaslıların yaşamadığı bir Kafkasya” mottosuyla hareket ediyor. Bu politikalara karşı Çerkeslerin yaşadığı her yerden sesimizi yükseltiyoruz:
“21 MAYISLAR DEVAM EDİYOR!”

Evet; bugün bizler Öfkeliyiz ve bizleri yok sayan, anavatanımızda en temel talepleri dahi baskı yöntemleriyle sindiren Rusya devletine sözümüz var. Uyguladığınız tüm kolonyal politakalara ve manipülasyon girişimlerine karşın;
“YOK OLMADIK, OLMAYACAĞIZ!”

Tarihi çarpıtıp Çerkes halkını ve yaşadığı trajediyi yoksayan girişimlerinize karşı dim dik ayaktayız ve direniyoruz:
“21 MAYIS DİRENİŞİN GÜNÜDÜR!”

Tüm dünya halklarıyla birlikte Rusya’nın vicdan sahibi insanlarına sesleniyoruz; “Devletinizin suçlarına ortak olmayın.”
“ÇERKES SOYKIRIMINI TANIYIN!”

Yaşadığımız tüm acılara, travmalara ve insan hakları ihlallerine rağmen tarihi düşmanlıkları diriltmek değil amacımız. Adalet talebimizi yükseltiyoruz.
“ADALET YOKSA BARIŞ YOK!”

Biz Çerkesler nerede ne şartlarda yaşıyor olursak olalım Çerkes Soykırımını ve bu soykırımın failini asla ve asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı kamuoyununa ilan ediyoruz.

“21 MAYIS ÇERKES SOYKIRIMINI TANIYIN!”

Ardından 21 Mayıs anısına dernek gençlik kolları tarafından çekilen kısa film davetlilerin beğenisine sunuldu. 21 farklı ülkeden 21 kişinin çerkes soykırımı anısına çektikleri destek videoları davetlilere duygu dolu anlar yaşattı.

Editör: TE Bilişim