Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu; gazetecilerle bir araya gelerek Çerkes Soykırımı ve sürgününü anlattı.

Dernek başkanı öğretim üyesi Ufuk Çevik, Kafkasya’da insanların M.Ö. 6000 yılından bu yana yaşadığını belirterek “Günümüzdü Kuzey Kafkasya’da yaşayan halklar 9 ayrı bölgede farklı siyasi yapılar içinde yer almaktadır. 1763 yılı Kafkasya’nın Ruslar tarafından işgalinin başlangıcı olarak kabul edilebilir” dedi.

Dernek Başkanı Çevik, 1859’da Şeyh Şamil komutasındaki Dağıstan  ve Çeçen kuvvetlerinin teslim olmasından sonra Rus güçlerinin Kuzey Batı Çerkesleri üzerine yönlendirildiğini 5 yıl daha süren savaş sonucu Çerkesler’in sürgünle yüz yüze kaldığını söyledi.

Çerkes Halkı’nın soykırım ve sürgüne maruz kalmasaydı bugün yaklaşık 20 milyon Çerkes’in kendi anayurtlarında yaşıyor olacağını belirten dernek başkanı Ufuk Çevik şunları söyledi:  “Çerkesler bu trajediye ‘soykırım ve sürgün’ diyor ve her yıl 21 Mayıs günü anma etkinlikleri düzenliyor. Biz Çerkesler, intikam değil adalet talep ediyoruz. Biz Çerkesler, yaşadığımız soykırım ve sürgünün Rusya Federasyonu ve dünya kamuoyu nezdinde tanınmasını talep etmekte ve Rusya Federasyonu’ndan özür beklemekteyiz. Biz Çerkesler bir daha benzer acıların çekilmemesi için uğradığımız haksızlıkların telafi edecek adaleti istiyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim