Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu ve Alpu Bahçecik Köyü sakinleri sondaj çalışmalarına sert tepki göstererek, toprağın yüzlerce metre delinerek gelecekte onarılması imkansız bir çevre cinayeti işlendiğini vurguladılar.

Bahçecik Köyü'nde yapılan basın açıklaması yapıldı. Platform adına konuşan Zatiye İnan, 27 Haziran 2019 tarihine ertelenen ihale sürecinin tekrar gündeme geldiğini vurgulayarak tüm yargı kararlarına rağmen bölgede yerel seçimden sonra başlatılan ve içeriği bilinmeyen sondaj çalışmalarından büyük bir kaygı duyduklarını ifade etti.

Temiz yatırımlar yapın

Eskişehir halkının bilgisi dışında, insafsızca ve acımadan verimli ovanın kalbine girildiğini kaydeden Zatiye İnan, " Tarım topraklarımız pervasızca delik deşik edilmektedir. Bölge adeta köstebek yuvasına dönmüştür. Toprak yüzlerce metre delinerek gelecekte onarılması imkansız bir çevre cinayeti işlenmektedir" dedi.

Alpu Ovası'nda yapılması planlan termik santral ile ilgili verilen sözlerin tutulmasını isteyen Zatiye İnan şunları söyledi:

"Seçim öncesi bizzat Sayın Cumhurbaşkanı, verimli Alpu Ovası'nın koruma altına alındığını beyan etmişken, bütün bu gelişmeler ne anlama gelmektedir? AKP milletvekilinin termik santral ile ilgili soruya karşılık ifade ettiği 'Bu iş bitti' sözünün arkasında durmasını ve konunun takipçisi olmasını bekliyoruz.

Eskişehir Çevre Yaşam Platformu olarak yapılacak ihalenin iptal edilmesini istiyor, kıymetli ovamızda ve kıymetli şehrimizde kömürlü termik santral istemediğimizi Alpu ilçemizde bir kez daha haykırıyoruz. Kömürlü Termik Santral projelerini finanse eden kuruluşlara sesleniyoruz. Temiz şehrimizde temiz yatırımları finanse edin.

Platform olarak söz konusu süreci, ilk gününden bu yana olduğu gibi bundan sonra da yakından takip edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuyoruz."

İş sahası değil temiz toprak istiyoruz

İş sahası diye çalışmalarına başlattıklarını dile getiren ve iş sahası istemediklerini ifade eden İnan, " Alpu ovası çiftçileri olarak ekmeğimi aşımızı taşı sıksak suyu çıkartırız. Yeter ki temiz topraklarımızı temiz suyumuzu sağlığımızı elimizden almayın. Asla izin vermeyeceğiz. Termik Santrale hayır" diye konuşmasını bitirdi.

Geleceğimize sahip çıkacağız

Kitlesel basın açıklamasına katılan Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller'de açıklama yaparak toprakların korunması için her türlü mücadeleye hazır olduklarını söyledi.

31 Mart seçimleri öncesi konuşmaları hatırlatan  Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, "Sayın Cumhurbaşkanı olsun, eski bakan ve milletvekillerimiz olsun sözleri vardı. Koruma Kurulu'nun kararları vardı. Biz alınan kararlara uyulmasını verilen sözlerinin yerine getirilmesini istedik. Biz iş sahasını istemiyoruz. Toprağımıza, havamıza suyumuza dokunmasınlar. Biz buradan 3 bin kişi istihdam edilecek diye burada yüz binlerce ekmek yiyen bu alanlarda bu alanda oynanmasını istemiyoruz. Biz eylemin arkasındayız. Biz kadınlarımızın, çocuklarımızın ve geleceği için her türlü mücadeleye varız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim