Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyelerinin iki ayrı açıklaması nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasına Eskişehir’de de demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve meslek örgüt temsilcileri tepki gösterdi.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nda yapılan açıklamada konuşan Oda başkanı Dr. Akif Aladağ, bu karara dünyanın öbür ucundan bile tepki geldiğini belirterek, “ Türk Tabipleri Birliği yaşamı ve halkın sağlığını tehdit eden tüm sorunları sorumluluk alanında görür. TTB tarihi bunun örnekleriyle doludur. Türkiye'de yaşanan bütün depremlerde, maden facialarında, iş cinayetlerinde, salgınlarda TTB bu sorumluluğu defalarca göstermiş ve halkın sağlığının yanında yer almıştır” dedi.

TTB Merkez Konseyi’nin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamasının da bu sorumluluk açısından farklı olmadığını ifade eden  Aladağ şunları söyledi:

“Türk Tabipleri Birliği kuruluşundan bu yana savaşların karşısında yer almış, savaş aygıtlarına ve silahlanmaya karşı mücadele etmiştir. Bugün de hekim olmanın gereği olarak bu tavrını sürdürmektedir.

Bir mahkemenin bu gerçeği ifade eden hekim örgütü yöneticilerini cezalandırması ile savaş bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkmayacaktır.

Bu ceza ile hekimlere “mesleğinizin gereklerini tıbbi etik kurallarına uygun olarak yapmaktan vazgeçin siyasi iktidarın isteklerine uygun tavır alın” denmektedir. Hekimlik etik değerleri bu türden isteklere biat etmeyi değil, gerçeği anlatmakta direnmeyi gerektirir.

Hekimlik meslek etiği gereği takınılan tutumun ve yapılan açıklamaların suç olarak nitelendirilmesi ve ceza uygulanması ülkemizin uluslararası camiada itibar kaybetmesinden başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Savaşa karşı barışı savunan hekimlere “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddiasıyla verilen ceza hukuka açıkça aykırıdır. Bu karar üst mahkeme tarafından kaldırılarak bu utanca bir son verilmelidir.

TTB ve Tabip Odaları bugüne kadar idama da savaşa da karşı çıkmışlardır ve karşı çıkacaktır.”

Hapis cezası çarptırılan TTB Merkez Konseyi üyelerinden birisi olan Türkiye Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise, Türk Tabipler Birliğini zayıf düşürmek adına, kapatmak adına birçok müdahalede bulunduklarını bu da bunlardan birisi olduğunu söyledi.  Yılmaz, verilen cezanın Türkiye’de demokrasi savaşı veren bütün kurumlara verildiğini belirterek,  “Büyük bir gözdağıdır aslında. Türkiye’de hukuktan, adaletten söz etmek mümkün değildir”  diye konuştu.

Basın açıklamasına katılan TMMOB İKK sekreteri Neşet  Aykanat, DİSK adına DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, SES Şube Başkanı Birtürk Özkavak kısa bir konuşma yaparak TTB Merkez yöneticilerine destek verdiler.

Editör: TE Bilişim