Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme ve İnsan Hakları Komisyonları H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda intihar ettiği iddiası ile hastaneye kaldırılan ve kurtarılamayan Veli Ersoy ile ilgili açıklama yaptı.

Komisyonlar adına açıklama yapan Emine Cevahir Çalıkuşu Yazıcı, Veli Ersoy'un henüz 17 yaşında vefatı herkesi tüm insanlığı derin bir üzüntü ve endişeye boğduğunu ve devamında bazı sorgulamalara kendilerini sevk ettiğini söyledi.

"Ülkemizde, gerek yasal gerekse insani çerçevede, cezaevlerinde bulunan tüm hükümlüler ve özellikle çocuk yaşta orada bulunmak zorunda kalan kişilerin tüm tutukluların 'yaşam hakkı' devletin koruması altındadır" diyen Yazıcı şunları söyledi:

"Ülkemizde yakın tarih verilerine göre cezaevlerinde intihar eden çocuk/erişken birey sayısı oldukça fazladır. Bu tablo fazlasıyla vahim ve irdelenmemsi gereken bir konuyu yüzümüze tam acımasızlığıyla vurmaktadır.

Nedir bu çocukları/erişkin bireyleri intihara sürükleyen durum ya da süreç? Cezaevlerindeki çocuklar ve erişkinler nasıl bir psikoloji ile yaşıyor ve böyle bir sona karar veriyorlar? İntihar etmeleri nasıl engellenemiyor?

İntihar, şüpheli bir ölüm sürecidir ve toplum vicdanının tesisi açısından şüphenin giderilmesi gerekmektedir. Ailelerin, hukukçuların, cezaevi görevlilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, adli ve idari makamların bu süreçteki görevleri nedir? Bu görev ve yükümlülükler hangi ölçüde yerine getirilebilmektedir? Bu soruların cevapları, Veli Ersoy'un intiharı özelinde kısa sürede aydınlatılmalı, mütevaffanın ailesi ve toplum vicdanı tatmin bir an evvel tatmin edilmelidir.

Eskişehir Barosu, Çocuk Hakları İzlemle ve İnsan Hakları Komisyonları eliyle, bu elim olayı en başından bu yana takip etmekte olduğu gibi; süreci takip etmeye davem edecektir. Münferiden Veli Ersoy vakası üzerinden Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, müteveffa çocuğun otopsisinde ölümün intihar ile gerçekleştiği ve soruşturmada sona yaklaşıldığı bilgisini edindiğimizi bu basın bildirisi tarihi itibariyle belirtmemiz mümkündür.

Gerek Veli Ersoy'un ve gerekse Eskişehir Ceza İnfaz Kurumları nezdinde gerçekleşen tüm şüpheli ölüm, yaralanma ve diğer hak ihlallerinin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da takipçisi olacağımızdır."

Editör: TE Bilişim