İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ve İYİ Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Mustafa Tanyeli’den oluşan beraberindeki heyetle, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin taleplerini dinlemek ve tarlalarda yerinde tespitlerde bulunmak üzere İlçe Ziraat Odalarıyla görüştü. Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar, Çifteler Ziraat Odası Başkanı Nejat Yatır, Günyüzü Ziraat Odası Başkanı Aytekin Özkara, Beylikova Ziraat Odası Başkanı Nuri Altın, Alpu Ziraat Odası Başkanı Murat Tepe ve Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Tatlıkatık ve Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ile temaslarda bulunup, yaşanan Kuraklıktan dolayı emeklerinin karşılığını alamayan çiftçilerin taleplerini not alan Kabukcuoğlu, “Eskişehir’in 14 ilçesinden 12’si tarla ziraatı ile uğraşmaktadır. 31.05.2021 tarihinde ziraat odaları başkanlarıyla görüştük. Tarla ziraatı yapılan 12 ilçenin 9’unu ziyaret ettim. Çiftçilerle mahallinde görüştüm. Ürünü tarlada inceleme fırsatım oldu. Kıraç tarlalara hasat için girilmeyi gerektirecek maalesef hiç bir ürün yok. Sulanan tarlalardaki ürünler ise (tahıl, mısır, pancar, ayçiçeği) geçen yıllardaki ürünlerle karşılaştırıldığında en az %30-40 verim kaybı var. Çiftçi gırtlağına kadar borç içindedir. Bugüne kadar bir şekilde borcunu çevirirken; bu şartlarda borcu çevirmek için hayvanını, tarlasını, traktör ve müştemilatını satmaya kendini mecbur hissediyor. Ziraat odaları başkanlarının belirttiğine göre yokluk, çaresizlik o seviyededir ki, para dağıtan bazı kurumlar, köylerde durumu kötü olan köylüleri tespit edip, onlara borç verme hesabı içindedirler.” dedi.

 KABUKCUOĞLU: Dekar başına en az 250 TL nakdi yardım verilmeli Türk köylüsünün, Türk milletini besleyebilmeleri için, günümüzdeki borçlarının tümünü devlet yüklenmesi gerektiğini belirten Kabukcuoğlu, “ Bunu yapmaya niyeti yoksa, köylünün borcunu en azından 2 yıl ödemesiz, 5 yıl ve faizsiz olarak taksitlendirmeli, dekar başına en az 250 TL nakdi yardım verilmelidir. Şimdiye kadar hükümeti, Türk köylüsünün sırtına bindi. Köylünün yerinden kalkacak hali kalmadı. Eğer hükümet bildiği politikayı uygulamaya devam ederse % 7 civarındaki köy nüfusu daha da düşecek, şehirlerdeki işsizlik, kargaşa daha da artacak, net gıda ithalatçısı olan ülkemizin insanları aç kalacaktır.” dedi.

Kabukcuoğlu’ndan Bakan Pakdemirli’ye Soru Önergesi

 İYİ Partili Kabukcuoğlu Eskişehir Ziraat Odası Başkanlarının kendisine iletmiş oldukları, kuraklıktan etkilenen üreticilere yönelik alınması gereken tedbir ve talepleri içeren Yazılı Soru Önergesini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığına iletti.

Editör: TE Bilişim