Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) tarafından, Avrupa Birliği'nin hibe desteğiyle yürütülen ve kısa adı CEİDizler olan “Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi” başlıklı proje kapsamında Eskişehir’in toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi hazırlanacak. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hale Kargın’ın yaptığı açıklamaya göre, proje tamamlandığında Eskişehir’in toplumsal cinsiyet eşitliğinde ne durumda olduğu ortaya konulacak ve aynı zamanda bir yerel eşitlik izleme planı hazırlanacak. 2 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan CEİDizler projesinin kapsamındaki 10 ilden biri de Eskişehir. Diğer iller ise Adana, Ankara, Gaziantep, Kars, İstanbul, İzmir, Trabzon, Eskişehir, Mersin ve Samsun.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ İZLENECEK

Projenin temel hedeflerinden biri, toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan sivil toplum örgütlerinin gösterge temelli izleme kapasitelerini ve farkındalıklarını arttırmak. Bunun yanında, hak temelli izleme yapan örgütlerin cinsiyet eşitliği bakış açısını izleme çalışmalarına katmalarını sağlamak; yerel yönetimlerin politikalarını oluşturma, uygulama ve izleme süreçlerini toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle sunmalarını desteklemek ve her alanda cinsiyet eşitliğine ulaşılması için gösterge temelli cinsiyet eşitliği izleme yaklaşımının sivil örgütler, yerel yönetimler ve kamu tarafından benimsenmesini teşvik etmek de hedefler arasında yer alıyor.

2 YIL SÜRECEK

Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hale Kargın, “Kuruluş amacı toplumsal cinsiyet eşitliğini izlemek olan CEİD, 2020-2022 yılları arasında Eskişehir dahil olmak üzere on ayrı uygulama ilinde proje faaliyetlerine başladı. Proje kapsamında; kadına yönelik şiddet, istihdam, sağlık, medya, karar mekanizmalarına katılım, kentsel hizmetler gibi 15 farklı tematik alanda haritalama raporları hazırlanacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin mevcut durumu ortaya koyulacak” dedi.

HİZMETLER EŞİT ALINSIN

Eskişehir’in proje uygulama illerinden biri olmasından dolayı memnuniyetini belirten Kargın, sözlerini şöyle sürdürdü: “CEİD yönetim kurulu, Eskişehir belediye başkanları, belediye çalışanları, kent konseyleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile online toplantılar düzenlendi ve bunlar devam edecek. Prof. Dr. Gülay Toksöz’ün başkanlığını yaptığı Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği tarafından yürütülen bu proje kapsamında sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kamu yararına çalışan meslek örgütleri, sendikalar ve belediyelerin katılımıyla Yerel Eşitlik İzleme Platformu oluşturulacak. 2017 yılında başlayan Projenin bu yıl ikinci fazına dahil olduk. Bu toplantıda Eskişehir’in değeri olarak gördüğüm Eskişehir Kadın Dayanışma Platformu da yer aldı. Başka bir ilde bulunmayan bu platforma üç belediye, üç kent konseyi, BARO, TMMOB gibi meslek örgütleri de dahil oldu. Bu yapıların beraber olduğu bir sistem başka bir şehirde yok. Yerel eşitlik eylem planı hazırlama girişimindeyiz. Bu plana dahil olarak belediyemizin yapacağı eşitlik faaliyetleri de var. Zaten vermekte olduğumuz hizmetleri her iki cinsiyet de eşit oranda alabilsin diye aldığımız bazı kararlar var ve bu plana onları da dahil edeceğiz.”

36 ay sürecek CEİDizler Projesi, 2 Ocak 2020-31 Aralık 2022 tarihleri arasında uygulanacak.

Editör: TE Bilişim