20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle  Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Masal Şatosu önünde açıklama yapıldı. Etkinliğe CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ile Utku Çakırözer ve Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hale Kargın da katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile CHP Genel Başkan Yardımcısı  Gülizar Biçer Karaca 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle  Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Masal Şatosu önünde bir açıklama yaptı. Büyükerşen açıklamasında; “Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Ülke nüfusunun, dolayısıyla Eskişehir nüfusunun da yaklaşık üçte birini oluşturan çocukların haklarının hayata geçirilmesi, insan haklarının hayata geçirilmesinin en önemli adımlarından biridir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIN YARARI İÇİN PROJELER TASARLANDI

“Masal Şatosu, yine Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde olan, Bilim Deney Merkezi, Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Hayvanat Bahçesi çocukları ne kadar önemsediğimizin kalıcı örnekleridir” diye konuşan Büyükerşen,  2011 yılında belediye bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Birimi ile yerelde çocuk haklarını yaygınlaştırmayı, her çocuğun öncelikli yararını düşünen çalışma, proje ve faaliyetler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktardı. Bu eğitici faaliyetleri okul ve okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarla, öğretmen ve velilerle, ergenler ve aileleriyle, özel gereksinimi olanlarla, ceza infaz kurumundaki hükümlüler ve çocuklarıyla, tarım işçisi aileler ve çocuklarıyla, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerle tek bir kişiyi geride bırakmadan gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunların arasında özellikle üzerinde durmak istediğim bir konu var ki  o da çocukların uğradığı en büyük haksızlık olan istismar konusu. 1 Temmuz 2010’da yürürlüğe giren, ‘Çocukların Cinsel Suiistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan Avrupa Konseyi  Lanzarote Sözleşmesi’ni 28 Kasım 2013 tarihi itibariyle imzalayan ilk yerel yönetim Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz olmuştur. Bu kapsamda, Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan Uluslararası Beşte Bir Kampanyası’nda, Eskişehir’de il ve ilçe genelindeki çocuk, öğretmen ve velilere yönelik önleyici bilgiler içeren bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. 2014 – 2019 yılları arasında toplam 2150 öğretmen, 3073 veli, 45 okul, 1743 çocuk, 175 üniversite öğrencisi eğitim aldı.”

ÇOCUK HAKLARINI KORUMAK TEMEL ESASTIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı  Gülizar Biçer Karaca ise "1989 yılının 20 Kasım’ında BM Genel Kurulu’nda onaylanan ve Çocukların Anayasası  olarak bilinen Çocuk Hakları Sözleşmesi, dünya devletlerinin çocuklara haklarını vermeyi taahhüt ettiği çok önemli bir belgedir” diye konuştu. Türkiye’nin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990 yılında imzalayarak, 1995 yılında yürürlüğe koyduğunu aktaran Karaca, “Çocuk Hakları açısından büyük önem taşıyan bir başka sözleşme; Lanzarote Sözleşmesidir.  Bu sözleşme; çocuklara karşı cinsel suçların önlenmesi, faillerin kovuşturulması ve çocuk mağdurların korunmasına odaklanmış, imzacısı olduğumuz bir sözleşmedir. Çocukların haklarına saygı duymak, onların iyi olmalarını sağlamak, görüşlerine, ihtiyaçlarına ve endişelerine cevap vermek ve her zaman onların yararına en iyi hizmet edecek şekilde hareket etmek temel esastır” şeklinde konuştu.

PANDEMİDE ÇOCUK HAKLARI İHLALLERİ KONUSUNDA

CHP Genel Başkan Yardımcı Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla; CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak bugün öğleden sonra, Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz ev sahipliğinde; çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle ‘Pandemide Çocuk Hakları İhlalleri’ konusunda, bir çevrimiçi toplantı gerçekleştireceğiz. Farklı alanlardaki çocuk hakları ihlallerini, tespitleri ve önerileri içeren toplantı sonuç bildirgemizle çocuk hakları alanına katkı sağlamayı umuyoruz. Çocuklar geleceğimiz diyerek yarınlara ertelemeden, bugünkü haklarını görmezden gelmeden, şimdi harekete geçme vakti diyor, 20 Kasım’ın tüm çocuklarımız için eşit, özgür, adil, şiddetsiz, sömürüsüz, ihmalsiz bir dünyaya vesile olmasını diliyorum."
 

Editör: TE Bilişim