Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim İş Sendikası ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Lozan Barış Antlaşması’nın 95. Yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunulup saygı duruşunda bulunuldu.

Üç kuruluşun adına konuşan ADD Eskişehir Şube Başkanı Dr. Azmi Kerman, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin uluslar arası hukukta onay gören kuruluş belgesi olduğunu söyledi.

Bu antlaşma ile egemenliğimiz ve bağımsızlığımız tüm dünya tarafından kabul edildiğini hatırlatan Kerman, “En önemlisi Batı’nın ısrarla üzerinde durduğu kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Bundan sonra Türkiye uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemiştir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan’ın bugün ciddi tepkilerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kerman şunları söyledi:

“Dün olduğu gibi bugünde Lozan’ı içine sindiremeyen emperyal güçler ve çıkar çevreleri Sevr’i hortlatıp ülkemizi bölmek istemektedirler. Yüzyıllardır bir arada yaşayan farklı kimlikteki yurttaşlar birbirine düşürülmekte, haince bir plan uygulanmaktadır.

Günümüzdeki ne yazık ki, Lozan bazı çevreler tarafından bir yenilgi gibi gösterilmek istenmekte, Atatürk ve Silah arkadaşı İnönü’ye saldırılar yapılmaktadır. Lozan Barış Antlaşması’nın bir zafer olmayıp bir hezimet olduğunu ileri sürenler incelenirse, onların aslında laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı oldukları için Lozan’a saldırdıkları görülecektir.”

Törene katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta yaptığı kısa konuşmada; “Lozan antlaşmasıyla tek adamı bitirmiştir. Bugün Türkiye'de laiklikten demokrasiden Cumhuriyet’ten yana olan düşlerin daha çok yan yana olmaları sahip çıkmaları gerektiğini vurgulamamız lazım.  Elbette sıkıntılar var, ama bu bağımsızlık özlemini dayanışmayı sağlayan torunları olarak bizlerin 95 yıl öncesinden daha zor şartlarda olmadığımızı bilmemiz lazım. Başarmalıyız, kazanmalıyız” diye konuştu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ta şunları söyledi:

“Bana göre Lozan Türk cumhuriyetinin tapusudur diye düşünüyorum. O dönemde olağanüstü çalışmalar nedeniyle genç Türkiye Cumhuriyetine önemli haklar kazanmıştır. Bugün ise bazıları Lozan antlaşmasını bir yerinden tırtıklıyorlar. Lozan'ın bugünkü şartlarda kazandığı avantajları kaybetmeyecektir. Biz her zaman Eskişehir'deki ilerici insanlar olarak Lozan'a sahip çıkacak toz kondurtmayacağız.”

Editör: TE Bilişim