Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu (ESÇEP),  Alpu Ovasına kurulması planlanan Kömürlü Termik Santral ile ilgili süreç devam ederken, önemli bir gelişme olduğu vurgulanarak açılan dava sonucu Danıştay’da ile Alpu başta olmak üzere tüm tarım arazilerinin lehine olacak karar verdiği ifade edildi.

ESÇEP, konuyla ilgili davayı hazırlayan ve açan belediye, meslek odaları ve baro’ya, karar veren Danıştay’a teşekkür edildi.

ESÇEP’in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“24 Ocak 2018 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanlarına termik santral yapılmasına olanak tanıyan bir karara imza atılmış, tarım arazilerinin korunması, kullanılıp planlanmasını düzenleyen yönetmelikte, ‘Toprak Koruma Kurulu’nun’ karar alma koşullarını ve sayısal yeterliliğini değiştirmişti.  Kurulun en az altı üye ile toplanması gerekiyorken yapılan değişiklik ile kamuya ait yatırım projelerinin kurul kararlarının üyelerin çoğunluğu ile alınabilmesine karar verilmişti. Alınan bu karara itiraz eden Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı Belediyelerimiz, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Eskişehir Baromuz maddenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtılar. Açılan dava ile Alpumuz başta olmak üzere tüm tarım arazilerimizin lehine olacak karar Danıştay 10.Dairesi’nden önemli bir gerekçe ile geldi. Danıştay 10. Dairesi yapılan bu değişikliğin, ‘hukuki belirlilik’ ve ‘hukuki güvenlik’ ilkeleriyle bağdaşmadığına hükmederek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. (2018/376)

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu olarak, bu davaları ayrı ayrı hazırlayan ve tüm detayları ile inceleyerek açan Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı Belediyelerimiz, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odamıza ve Eskişehir Baromuza teşekkür ediyor, davaların takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Ülkemizin verimli tarım arazilerini korumaya yönelik karar veren Danıştay 10. Dairesi’ne de ayrıca teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim