Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu tarafından 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Dünya Çocukları Gününde, çocukların durumunu gözler önüne seren açıklamada, “Milyonlarca çocuk her geçen gün daha fazla istismara uğramakta, işkenceye, ölüme, göçe, çocuk yaşta işçiliğe ve evliliğe zorlanmaktadır. Her yıl milyonlarca çocuk okul eğitimini tamamlayamamakta hatta okula gitme imkanına bile sahip olamamaktadır. Bu çocuklar henüz bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlayamadan maruz kaldıkları bu ihlaller sebebiyle psikolojik ve bedensel sağlık sorunları yaşamaktadırlar” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Oysa çocuk hakları, önemine uygun olarak, evlilik başvurusundan, anaokulun eğitimine kadar her evrede bireylere anlatılmalı ve neden önemli olduğu konusunda çocuk-büyük demeden tüm bireylerin farkındalığı sağlanmalıdır. Devletler çocukların  işçi olarak çalıştırmasının, çocuk yaşta evliliklerin, engelli çocukların evlerine mahkûm edilmesinin, çocukların toplumsal eşitlikten yoksun bırakılmasının, çocuğa yönelik şiddet eylemlerinin önüne geçecek köklü ve caydırıcı düzenlemeleri yapmalıdır. Köy- kent demeksizin her okul aynı düzeyde eğitim olanaklarına sahip hale getirilmelidir.  Suç işlendikten sonraki evrenin tartışılması yerine, suçun oluşmasını önlemeye yönelik çalışmalar  yapılmalıdır. Toplum çocuğa yönelik şiddet, istismar ve ihlallere karşı duyarlı hale getirilmelidir. Bu tedbirlere rağmen suç önlenemediği takdirde ise, çocuk haklarını koruma tedbirleri mahkemeler tarafından özenle uygulanmalı, çocukla ilgili duruşmalar gizli yapılmalı,  duruşmalarda sanık ile mağdur çocuğun bir arada bulunmamasına özen gösterilmeli, çocuk izleme merkezlerinin amacına uygun kullanımı artırılarak yaygınlaştırılmalıdır.

Bütün çocuklar, aralarında hiçbir ayrım gözetmeksizin özgür, mutlu ve insanca bir yaşamın hak sahibidirler. Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak, çocuk haklarını her platformda dile getirmeye ve çocuklarımızın maruz bırakıldığı kötü durumlara karşı açılan davaların takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Editör: TE Bilişim