HABER : GÜLÇİN ÖZDEN 
 
ESKİŞEHİR (İHA) - Çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından Vişnelik Mahallesi’ne yapılan Türk Dünyası Dede Korkut Parkı’nın açılışını gerçekleştirdi. 
Açılış töreninde konuşan Bakan Avcı, parkın adı verilen Dede Korkut’un duasını okudu. Avcı, “Yerli kara dağların yıkılması, gölgelice kaba ağacın kesilmesin, kan gibi akan görklü suyun kurumasın, kanatlarının ucu kırılmasın, kadir mevlam seni namerde muhtaç etmesin, Allah’a verdiğin umudun kırılmasın, en sonunda ari imandan ayırmasın, ak alnında beş kelime dua kıldık, kabul olsun. Derlesin, toplasın günahınızı adı güzel Muhammed’in yüzü suyu hürmetine bağışlasın. Bu duaya ‘amin’ diyenler Tanrı’yı görsün” duasının ardından parkın açılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi.
DEDE KORKUT TÜRK DÜNYASININ YOL HARİTASINI İŞARET ETMİŞTİR
Ardından konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, Dede Korkut’un, Türk dünyası ülkelerinin geçmişi ile geleceği arasında bir köprü olduğunu belirtti. Dede Korkut’un adını taşıyan destansı hikayelerin bu parkla hayatın içinde olacağına değinen Vali Tuna, “Dede Korkut, geçmişimiz ile geleceğimiz arasında bir köprü olduğu kadar, aynı zamanda Türk dünyasıyla bizi birbirimize bağlayan edebi, edebi olduğu kadar ebediyen kopmaz bir bağının adıdır. Onun adını taşıyan destansı hikayeler, bu parkla hayatımızın içinde olacaktır. Kültür başkentliği süresince tarihi köklerimizi nostalji duygularıyla yad etmeyi değil, günlük hayatımızın merkezine getirmek ve geleceğe akan zaman içinde yüreklerimize nakşetmek için yaşamayı hedefledik. Dede Korkut’un Türk dünyası için asıl önemi şudur; O, bilge kimliği ile Türk dünyasının yol haritasını işaret etmiştir. Dede Korkut, her anlamda devlet ile kibri, zıt kutuplara getirmiş, gönül eksenli bir devlet anlayışını bir yaşam felsefesini millet hafızamıza yerleştirmiştir” dedi.
BU PARK SADECE ESKİŞEHİR'İN DEĞİL
Parkın sadece Eskişehir’in değil, Türkiye’nin ve Türk dünyasının malı olduğunu kaydeden Vali Tuna, şöyle devam etti:
“Birbirinden değerli nasihat ve vasiyetlerin toplandığı Dede Korkut hikayeleri, bu parkla gözle gönülleri süsleyen bir mimari eser oluşturmuştur. Eskişehirlilere ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu park sadece Eskişehir’in değil, komşu vilayetlerin, bütün Türkiye’nin, Türk dünyasının malıdır. Parkın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Vali Tuna, Bakan Avcı'ya anıt üzerindeki figürleri temsil eden ve Zümrüd-ü Anka tasnifi bulunan İznik çinisi hediye etti.
Daha sonra Bakan Avcı, Vali Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile beraberindekiler, Türk Dünyası Dede Korkut Parkı ile içindeki Dede Korkut Anıt Duvarı ve Mihriye Hatun Camii’nin de açılışını gerçekleştirdiler.
Editör: TE Bilişim