Not: Diğer fotoğraflar için "ilgili galeriye git butonunu tıklayın"
Odunpazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Direniş – Diriliş – Kurtuluş” isimli Metristepe’den Kocatepe’ye yürüyüşü Ankara’da ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önünden başladı.

Odunpazarı Belediyesi, 26 Ağustos – 2 Eylül 2015 tarihleri arasında, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın cereyan ettiği toprakları sivil gönüllülerden oluşan bir ekiple adım adım yürümek için Ankara’da ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önünde katılımcılarla buluştu. CHP’li milletvekilleri ve parti yöneticilerinin de destek verdiği etkinliğe Eskişehir’den de çok sayıda kişi katıldı. Gönüllü arama-kurtarma ekipleri, akademisyenler, doğa yürüyüşçüleri ve yurtsever halkın katılımlarıyla gerçekleştirilecek etkinlikte; gündüz muharebe alanlarında incelemeler yapılacak. Geceleri ise destanlaşan tepelerde konaklanacak.

Yürüyüş öncesi siyasiler birer konuşma yaparak etkinliğin önemine değindi. İşte o değerlendirmeler:

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunun başlandığı en önemli günlerin başladığı yerdeyiz. Ulusal kurtuluş savaşı, dünyanın egemen güçlerinin el birliği ile tarihe gömmek istedikleri ulusun yeniden doğuşunun simgesidir. Tarihimizde oldukça büyük öneme sahip bu bağımsızlık mücadelesi sömürge halklarına örnek olması bakımından da dünya tarihinde önemli bir yere sahipir.  Siyasal erki egemen devletlere terk eden Osmanlı yönetimi birinci dünya savaşı sonunda toprak bütünlüğünden de vazgeçmez zorunda bırakılmıştır. Ordusu terk edilen limanlarına tershanelerine el konulan, düşman güçlerinin postalları ile kirletilen topraklarımız sarayın ve işbirlikçilerimizin teslimiyet onursuzluğu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu koşullar altında Büyük önder Atatürk’ün önderliğinde ihanete karşı Ankara’da kurulan  büyük millet meclisi her türlü işgale direnme kararı alıp tarihe kurtuluş savaşı olarak geçecek kutsal onurlu bir mücadeleye başlar. Odunpazarı Belediyesi olarak ulusal kurtuluş savaşının cereyan ettiği topraklarda sivil ayaklarla adım adım yürüyecek, cumhuriyet düşmanlığının gerçek yüzünü gösterecek, örgütsüz sivil direnişin gücünü ortaya koyacak, emanet edilen bu topraklara ihanet edenlere asla müsaade etmeyeceğimizi göstereceğiz.  Yeniden Osmanlıcılık hayalleriyle kamufleedilmek istenen Cumhuriyet düşmanlığının gerçek yüzünü kamuoyuyla paylaşmak, tam bağımsız bir vatan için tüm varlıklarını ortaya koyan şehit ve gazilerimize borcumuzu ödemek istiyoruz. 5 muharebeden oluşan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ilk üç muharebesine ev sahipliği yapan ve en çok acıyı çeken illerden olan Eskişehir’in hakkını teslim etmek için çıkacağımız bu onurlu yürüyüşte, her türlü olumsuz koşula, baskıya, dayatmaya karşın örgütlü sivil gücün neler başarabileceğine dikkat çekmek amaçlıyoruz.”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa:

Bugün başlayan yürüyüş 26 ağustosta başlayan ve zaferi getirerek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduran yürüyüşün hatırlatılması içindir. O dönemde yapılmak istenen şey bu dönemde yapılmak isteneni gösteriyor. O gün o yürüyüş yapılmamış olsaydı bugün Ortadoğu’daki ülkelerden bir farkımız olmayacaktı. Bu yürüyüş tam bağımsızlık, özgürlük, barış, eşitlik, laiklik ve demokrasinin yürüyüşüdür. Bugün bu ülkenin kurulmasında büyük katkıları olan savaşlar unutulmaya çalışılıyor. Biz geçmişimizi tarihimizi unutturmamak ve yeniden hatırlatmak için bu yürüyüşe çıkıyoruz.

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer: “Bugün ülkemizin çok daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Bu yürüyüşü bugün başlatıyoruz ve bu yürüyüşün devamı el birliği ile 1 Kasım’da sandıkta sona erecektir. Hep birlikte o sandıkta demokrasiyi, eşitliği, dayanışmayı cumhuriyeti yeniden inşa edeceğiz.”

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel:

“Yürüyüşün başlangıç yeri çok önemlidir. İlk meclisin önğndeyiz. Cumhuriyet ile birlikte bu parlemento bir demokrasi parlementosuna dönüştü ve savaşta dahi kapanmadı. İyi ki bir meşrutiyetin bir diktatörün parlementosunda değiliz. Bu cumhuriyet kolay kurulmadı. Biz bunun bedelini kan dökerek ödedik siyaseten ödedik. Bunca mücadele verildi. Cumhuriyet’in kazanımlarını kullanarak iktidara gelenlerin iktidarı bırakmamak için neler yaptığını görüyoruz. Kendisini sultan ve padişah gibi görerek bu ülkenin rejiminin değiştiğini söyleyen zatın son çırpınışlarını görüyoruz. Odunpazarı Belediyesi bugün modern Türkiye’ye ilk adımın atıldığı birinci meclisin önünden bir yürüyüş gerçekleştirerek, görevini yerine getirmeyen meclise, savaş zamanında bile kapanmayan bir meclis gibi çalışması gerektiği mesajını veriyor. Kendilerini kutluyorum. “

Açıklamaların ardından grup Eskişehir’e doğru dönüşe geçti.

11 KURTULUŞ BÖLGESİ


İnönü - Metristepe - Duatepe - Alagöz Karargâhı - Çiğiltepe - Kocatepe - Dumlupınar - Şehit Sancaktar- Zafertepe - Çalköy - Seyitgazi güzergâhındaki cepheler ve şehitlikler ile süren yürüyüş 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 2 Eylül 2015’te Eskişehir’in Kurtuluş Günü etkinlikleri ile bütünleşerek sonlandırılacak.

DİRENİŞ – DİRİLİŞ – KURTULUŞ ETKİNLİĞİNİN YARINKİ PROGRAMI ŞU ŞEKİLDE
27 Ağustos 2015
10.00: Odunpazarı Belediyesi’nden İnönü’ye hareket.
İnönü Karargâh Müzesi ve Akpınar Şehitlik
Anıtı’na yürüyüş. Diğer şehitliklerin gezilmesi.
Metristepe’ye tırmanış.
Konaklama: Metristepe

Editör: TE Bilişim